klus
Politológ Martin Klus. PHOTO: Redakcia/MK.

Martin Klus: Vieme, kto rozhodne o budúcnosti Európy v britskom referende

Zostať, či nezostať v Európskej únii? To je otázka, na ktorú občania Spojeného kráľovstva odpovedia v referende už o pár hodín. Prieskumy verejnej mienky naznačujú obe možnosti. Navyše, po skúsenostiach s nimi pri posledných parlamentných voľbách, či v rámci referenda o nezávislosti Škótska je ich hodnovernosť viac ako otázna.

Čo teda rozhodne? Doposiaľ sa zdalo, že to bude buď rozum, alebo srdce. Zdá sa, že to ale nakoniec bude kombinácia oboch. Na prvý pohľad mala totiž kampaň plná emócií výrazne prospieť najmä zástancom tzv. „Brexitu“. Všetkého však veľa škodí. Xenofóbne a rasistické útoky, ktoré sa v kampani objavili, ale najmä tragická vražda poslankyne a aktivistky za „Bremain“ Jo Coxovej nakoniec môžu priniesť pomerne zásadný obrat. O to zvlášť, že rozum a teda „britská peňaženka“ hovoria tiež jasnou rečou – hlasovať za „Brexit“ minimálne strednodobo vôbec nie je dobrý nápad.

Kampaň priniesla aj pomerne zásadné úvahy o úlohách a postavení Británie ako hybnej sily Európskym kontinentom. Tému, ktorej po desiatkach rokov úpadku britskej globálnej pozície rozumejú aj voliči, ktorý sa bežne zahraničnou politikou nezaoberajú vôbec.

Keď sa to navyše spojí s rizikom destabilizácie celého kontinentu, či dokonca úvahami o hrozbe vojny, premýšľanie o áno či nie zotrvaniu, či vystúpeniu dostalo u mnohých Britov novú podobu.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Či víťaznú v prospech Európy, zatiaľ nevedno. Nálady Britov počnúc politikmi zastupujúcich tamojšie eurovýbory, cez bruselských úradníkov, až po futbalových fanúšikov, s ktorými som mal možnosť sa stretnúť formálne i neformálne počas celého minulého týždňa v Haagu, Bruseli či vo Francúzsku, zatiaľ jasnú odpoveď nedávajú. „Však máme ešte pár dní čas“, znela takmer jednohlasne ich odpoveď. Bude to teda cca 2-4 milióny nerozhodnutých voličov, ktorí nakoniec rozhodnú o budúcnosti nielen Británie, ale aj celej Európy v podobe, akej ju poznáme dnes.

Komentár pre spravodajský portál Europskenoviny.sk pripravil Martin Klus, politológ a expert strany SaS pre zahraničnú politiku a politický systém.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices