Mikolasik
Europoslanec Miroslav Mikolášik. PHOTO: Mária Jakušová, archív MM.

Miroslav Mikolášik: Brexit a moc slova

Spolu sme silnejší, počúvame v rámci kampane za zotrvanie Británie v Únii. Prežívame naozaj historické okamihy a môže sa udiať čokoľvek. Rád by som však v tejto súvislosti zdôraznil čosi iné. V celej situácii je pre mňa mimoriadne zaujímavý fakt, ako výsledok ovplyvňujú slová. Neprekvapuje ma to, ale zato veľmi znepokojuje.

Keď ostatné týždne a mesiace sledujeme k téme Brexitu stále nové úvahy novinárov a analytikov, vždy sa dostaneme k rovnakej formulke. Ide vraj o referendum „o vystúpení Británie z Európskej únie“. Pomenovanie je na prvý pohľad nepodstatná vec, zato však so silným psychologickým efektom.

Referendum, teda hlasovanie, ktorým voliči rozhodnú o prijatí alebo zamietnutí zákona, predpisu či programu, je vo svojej hlbokej podstate neutrálne. Aktuálne britské referendum by sme teda pokojne mohli prezentovať ako hlasovanie „o zotrvaní v Únii“, nie o vystúpení z nej. Kto sa rozhodol takto to pomenovať, kto to predpísal?

Rád by som zdôraznil, že Spojené kráľovstvo zajtra rozhoduje nie o tom, či vystúpi, ale či zotrvá v Únii. Nejde mi o politickú korektnosť, ale o poukázanie na nebezpečnú hru so slovíčkami, ktorá môže mať nedobré dôsledky. Odborníci poukazujú na katastrofálne následky predovšetkým pre Britániu (a v konečnom dôsledku i pre Európu), pokiaľ k Brexitu dôjde. V hre sú milióny pracovných miest, zaťaženie vlastného obyvateľstva zvýšenými daňami a odvodmi, pracovné práva, ochrana matiek, medzinárodné politické vzťahy, stabilita, bezpečnosť a mnoho ďalšieho. Prípadný odchod z Únie by zrejme rozkolísal aj vnútornú politiku Spojeného kráľovstva. Napríklad eurooptimistickí Škóti, vrátane politických elít, by po odtrhnutí nechali Spojené kráľovstvo mimo spoločného priestoru. To by určite neprispelo k stabilite Británie ako jedného z pilierov súčasnej Európy. Možné dôsledky sú zrejmé.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Naozaj ide o veľa a naozaj platí, že – zvlášť v dnešných pohnutých časoch – sme spolu silnejší. Rozmanitejší, s nutnosťou spolu vychádzať, koordinovať náročné postupy, nachádzať jednotu a ísť často do rizika, ale silnejší.

Ako to pomenujeme, taký je náš pohľad. Ja zajtrajšok volám referendom „o zotrvaní Británie v Európskej únii“. A áno, želám si, aby Británia v Únii zostala.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil europoslanec Miroslav Mikolášik.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices