Libra padla na 31 ročné minimum. Brexit spôsobuje búrku na akciových trhoch

SYDNEY 24. júna (SITA, Reuters) – Ázijské akciové trhy a britská libra vstúpili do piatkového obchodovania s prudkým prepadom. Reagovali tak na výsledky britského referenda, v ktorom sa voliči vyslovili za odchod krajiny z Európskej únie.

Hlavný tokijský akciový index Nikkei zatiaľ klesol o 7,2 percenta, keď sa v skoršom obchodovaní prepadol najnižšie od februára.

Širší ázijsko-tichomorský index MSCI bez zahrnutia Japonska strácal takmer 5 percent a burza v Šanghaji 1,1 percenta. Libra sa voči doláru prepadla až o 10,1 percenta na 1,3387 USD/GBP.

Aj euro stráca

Obavy z dopadov rozhodnutia britských voličov na stabilitu Európy zasiahli aj euro, ktoré oproti doláru strácalo 3,1 percenta.

Britskí voliči vo štvrtkovom referende odhlasovali vystúpenie svojej krajiny z Európskej únie. Vyplýva to z neúplných oficiálnych výsledkov, o ktorých informuje stanica BBC. Za tzv. brexit hlasovalo 52 percent voličov, kým za zotrvanie krajiny v tomto 28-člennom bloku sa vyslovilo 48 percent voličov. Spojené kráľovstvo opustí EÚ po 43 rokoch.

Najnižšia úroveň

Kurz britskej libry oproti americkému doláru sa v noci nadnes dostal na najnižšiu úroveň za posledných 31 rokov. Agentúra AP o tom informovala po tom, ako predbežné výsledky štvrtkového referenda o členstve Británie v Európskej únii začali dávať čoraz väčší náskok táboru zástancov vystúpenia z tohto 28-členného bloku.

Viac..  E. Jurzyca: Ochota Slovákov vynakladať peniaze na zelené projekty naďalej klesá

Zverejnené čísla z jednotlivých volebných obvodov spôsobili podľa AP „hlboký šok“ na finančných trhoch, keďže odporujú predošlým očakávaniam, že v referende tesne zvíťazia odporcovia tzv. brexitu.

Krátke posilnenie

Po uzavretí volebných miestností sa libra nakrátko posilnila, keďže prieskumy a poprední zástancovia brexitu hovorili v prospech víťazstva proeurópskeho tábora. Počas následného zverejňovania čiastkových výsledkov však jej kurz poklesol z 1,50 na menej ako 1,35 amerického dolára.

Po sčítaní hlasov z polovice všetkých volebných obvodov v Spojenom kráľovstve vedú zástancovia odchodu krajiny z únie o niekoľko percent.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices