Európa tlačí na Britániu, aby ihneď začala proces odchodu z Únie

BERLÍN – Proces odchodu Británie z Európskej únie by mal začať čo najskôr, zhodla sa v sobotu v Berlíne šestica ministrov zahraničných vecí zakladajúcich krajín európskeho spoločenstva. Obdobie neistoty podľa nich nemôže trvať dlho, Európa sa potrebuje teraz sústrediť na seba.

Členovia Únie tak zvyšujú tlak na Britániu, aby s oficiálnou žiadosťou o vystúpenie z dvadsaťosmičky neváhala.

„Rešpektujeme Britániu a ľudové hlasovanie tejto krajiny, aj keď výsledok ľutujeme, ale požadujeme, aby Európa – zvyšných 27 krajín – bola tiež rešpektovaná,“ uviedol francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault.

Okamžitý odchod

Rokovanie o vystúpení Británie by podľa neho malo začať okamžite. Vec označil za pomerne naliehavú. Podľa Ayraulta je to zodpovednosť britského premiéra Davida Camerona, ktorý s referendom prišiel, a teraz tiež musí žiť s jeho následkami.

Podobne sa vyjadril aj šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier. Zodpovednosť Londýna podľa neho presahuje hranice Británie, a tak musí zvyšným krajinám Únie umožniť, aby sa zaoberali budúcnosťou Európy.

„Preto odtiaľto spolu hovoríme: Tento proces odchodu by mal začať tak skoro, ako to len bude možné, aby sme neuviazli, ale sústredili sa na budúcnosť Európy,“ povedal.

Viac..  M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Kontinent ako rukojemník

V nasledujúcich dňoch chce Steinmeier o sobotňajších rozhovoroch Nemecka, Francúzska, Talianska, Holandska, Belgicka a Luxemburska informovať Baltské krajiny a štáty Vyšehradskej skupiny.

To, že Cameron nechce odstúpiť z funkcie skôr ako v októbri, označil v rozhovore pre sobotňajšie Süddeutsche Zeitung, za škandalózne predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. Podľa neho tým Cameron „drží celý kontinent ako rukojemníkov“.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices