Lajčák po Brexite: Výsledok britského referenda je posolstvo pre nás všetkých a nemôžeme ho podceniť

Britskí voliči urobili svoje rozhodnutie a Európa musí teraz povedať, čo ďalej. V Luxemburgu to v piatok uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, ktorý sa zúčastnil na zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti EÚ. Najdôležitejšou témou v agende bola príprava budúcotýždňovej vrcholnej schôdzky premiérov a prezidentov štátov EÚ – Európskej rady.

Ministri zahraničných vecí a ministri pre európske záležitosti členských krajín Európskej únie venovali časť piatkových diskusií v Luxemburgu následkom hlasovania britských voličov o vystúpení z EÚ a krokom, ktoré musí EÚ urobiť v príprave na odchod členského štátu.

„Výsledok britského referenda sme prijali s poľutovaním, ale rozhodnutie voličov treba rešpektovať,“ konštatoval minister M. Lajčák. Zdôraznil však, že EÚ musí teraz čo najskôr zadefinovať, čo toto rozhodnutie znamená pre vzťahy EÚ s Britániou.

„Británia urobila svoje rozhodnutie a my musíme urobiť naše. V prvom rade potrebujeme právnu istotu a politickú víziu,“ uviedol minister M. Lajčák.

Upozornil tiež, že britské referendum nebolo len hlasovaním Británie. „Výsledok britského referenda je posolstvo pre nás všetkých a nemôžeme ho podceniť. Neprišlo náhle a nečakane, vo viacerých európskych krajinách v poslednom čase vidieť nárast antieurópskych síl, a preto musia európski lídri jasne povedať občanom, akú EÚ im ponúkajú. Podľa nás to musí byť únia lepšia, zrozumiteľnejšia a únia, ktorá rieši témy a problémy blízke ľuďom,“ podčiarkol minister M. Lajčák

Viac..  Europoslanci aktualizovali pravidlá o vodičských preukazoch na zvýšenie bezpečnosti

Slovensko o necelý týždeň preberá predsedníctvo v Rade Európskej únie a výsledok britského referenda bude mať výrazný vplyv na agendu Európskej únie počas najbližších šiestich mesiacov. „Je jasné, že téma odchodu z Británie bude dominovať, ale Slovensko je pripravené zohrať aktívnu a zodpovednú úlohu v tomto procese,“ konštatoval minister M. Lajčák na Rade pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu.

V rámci rokovacieho programu tiež predstavil partnerom priority nadchádzajúceho slovenského predsedníctva v agende tejto Rady. Keďže išlo o posledné ministerské zasadnutie vo formáte GAC pod taktovkou holandského predsedníctva, holandský minister zahraničných vecí Bert Koenders odovzdal ministrovi M. Lajčákovi zvonec, ktorým sa symbolicky začínajú a končia ministerské zasadnutia.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices