smolková
Monika Smolková, europoslankyňa. PHOTO: redakcia/red.

Monika Smolková: Brexit je výsledkom Cameronovho zlého odhadu

LONDÝN – Británia potrebuje po rozhodnutí voličov o vystúpení z Európskej únie nové vedenie, povedal premiér David Cameron. Svoju funkciu opustí na jeseň. O jeho nástupcovi rozhodne októbrová konferencie Konzervatívnej strany.

Cameron bojoval v kampani za zotrvanie Británie v Únii, jeho výzvy ale Briti nepočúvali. “Nemyslím, že by bolo správne, aby som bol kapitánom, ktorý sa pokúsi viesť našu krajinu do jej ďalšieho cieľa,” povedal novinárom Cameron s tým, že je pyšný na šesť rokov, po ktorej krajine viedol.

Hlasy za stabilitu
Časť zákonodarcov Cameronovej Konzervatívnej strany pritom v prvých hodinách podporila jeho zotrvanie vo funkcii. “Teraz potrebujeme stabilitu. Áno, mal by zostať,” odpovedal na otázku o Cameronovej budúcnosti predne konzervatívny poslanec Andrew Bridgen, ktorý bol v kampani zástancom brexitu, teda vystúpenia z EÚ.

Europoslankyňa Smolková: Cameron zlyhal na plnej čiare

„Brexit je výsledkom Cameronovho zlého odhadu vnútropolitického vývoja vo Veľkej Británii a neschopnosti lídrov EÚ. Tým, že nezvládli migračnú krízu, podporili euroskeptikov a radikalizmus v celej EÚ. Ľudové hlasovanie je potrebné rešpektovať a pripraviť všetky právne kroky na to, aby dôsledky Brexitu boli čo najmenej bolestivejšie pre ekonomiku EÚ a život ľudí. Súčasne je potrebné reformovať fungovanie EÚ zjednodušením „bruselskej „ administratívy,“ povedala pre EuropskeNoviny.sk europoslankyňa Monika Smolková.

Viac..  Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

Hlasy proti Cameronovi

Cameronova rezignácia bola tiež požiadavkou bývalého prvého ministra Škótska Alexa Salmonda, podľa ktorého brexit oprávňuje Škótov k ďalšiemu referendu o nezávislosti na Británii. David Cameron ale britských občanov uistil, že sa ich v najbližšej dobe nedotknú žiadne zásadné zmeny, a vyhlásil, že budúce vzťahy s EÚ bude krajina ešte len riešiť.

O red

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices