europsky parlament
Rokovanie v Európskom parlamente. PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanci vyzvali členské štáty, aby do roku 2020 zvýšili energetickú efektívnosť o 20%

Cieľ, aby v roku 2020 tvorili energie z obnoviteľných zdrojov 20% celkovej konečnej spotreby, sa už podarilo dosiahnuť mnohým členským štátom, niektoré krajiny EÚ však výrazne zaostávajú a musia pridať, uvádza sa v nelegislatívnom uznesení, ktoré vo štvrtok schválil Európsky parlament. Poslanci tiež v samostatnom štvrtkovom uznesení vyzvali členské štáty na rýchlejšiu a dôslednejšiu implementáciu úniových právnych predpisov zameraných na zvýšenie energetickej efektívnosti o 20% do roku 2020.

 „Našim problémom je, že sa musíme vysporiadať s množstvom prekrývajúcej sa legislatívy EÚ a s prekážkami vyplývajúcimi z vnútroštátnych energetických politík. Výsledkom je čoraz väčšia záťaž dopadajúca na spotrebiteľov energie. Preto potrebujeme oveľa lepšiu koordináciu v rámci Európskej komisie a národných energetických politík a žiadame Komisiu, aby zabezpečila, že európske a národné ciele rozvoja obnoviteľných zdrojov nebudú v nesúlade,“ uviedol spravodajca Markus Pieper (EPP, DE). Jeho uznesenie o vykonávaní smernice o energetickej efektívnosti plénum schválilo pomerom hlasov 253 (za): 193 (proti): 4 (zdržalo sa hlasovania).

„EÚ musí stáť na čele rozvoja obnoviteľných zdrojov. To znamená, že členské štáty musia zvýšiť svoje úsilie smerom k roku 2020 a že na rok 2030 si musíme stanoviť cieľ 30% spotreby obnoviteľných zdrojov, a to aj na vnútroštátnej úrovni,“ uviedla spravodajkyňa Paloma López Bermejo (GUE/NGL, ES). Jej uznesenie o pokroku v oblasti energie z obnoviteľných zdrojov poslanci schválili pomerom hlasov 444 (za): 103 (proti): 23 (zdržalo sa hlasovania).

Zvyšovanie podielu obnoviteľný zdrojov po roku 2020

Prístup ku kapitálu prostredníctvom efektívneho využívania všetkých existujúcich systémov financovania sú v snahe o dosiahnutie 20% podielu obnoviteľných zdrojov na celkovej konečnej spotrebe energie do roku 2020 kľúčové, uvádza sa v nelegislatívnom uznesení. Schválený text sa tiež vracia k skoršej výzve Európskeho parlamentu, aby sa na rok 2030 stanovil záväzný cieľ 30% podielu obnoviteľných zdrojov na celkovej spotrebe.

Zvyšovanie energetickej efektívnosti: Implementácia platnej legislatívy

Na druhej strane môže byť cieľ EÚ zvýšiť do roku 2020 energetickú efektívnosť o 20% ohrozený, ak nebudú existujúce právne predpisy EÚ plne implementované, uvádza sa v uznesení hodnotiacom pokrok členských štátov pri zvyšovaní energetickej efektívnosti.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Parlament zopakoval svoju skoršiu výzvu na vytýčenie 40% cieľa energetickej efektívnosti do roku 2030. Záväzné požiadavky sú pritom podľa poslancov nevyhnutné v záujme dosiahnutia maximálnej úrovne ambícií a úsilia zo strany členských štátov.

Lepšie podmienky pre spotrebiteľov

Samovýroba a samospotreba energie je základným právom a blížiaca sa revízia smernice o obnoviteľných zdrojoch energie by mala priniesť opatrenia na podporu investícií v tejto oblasti, uvádza sa v uznesení. Poslanci tiež zdôraznili, že integrovanejší trh je kľúčový z hľadiska rozvoja energie z obnoviteľných zdrojov a zníženia energetických nákladov pre domácnosti i podniky.

Parlament vyzval EÚ, aby vo väčšej miere investovala do informačných a podporných programov v jednotlivých členských štátoch, ktoré by mohli pomôcť zvýšiť účasť na povinných systémoch energetickej efektívnosti (EEOS) a podporiť technický vývoj napríklad v oblasti chladív, osvetlenia či izolácie.

Spotrebitelia by podľa poslancov mali zohrávať významnejšiu úlohu pri dosahovaní cieľov energetickej efektívnosti napríklad prostredníctvom renovácie budov či systémov diaľkového vykurovania a chladenia. Prioritou by mala byť renovácia zameraná na zvýšenie energetickej efektívnosti pri tých budovách, ktoré obývajú najchudobnejšie domácnosti, uvádza sa v uznesení. Parlament zároveň navrhuje stanovenie špecifického cieľa na zlepšenie efektívnosti obytných budov.

Ďalší postup

Parlamentné návrhy obsiahnuté v oboch uznesenia sú súčasťou diskusie k pripravovaným legislatívnym návrhom v oblasti energetickej únie, na ktorých aktuálne pracuje Európska komisia.

O dac

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál: Novela o energetickej hospodárnosti budov bude mať veľký význam aj pre Slovákov

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices