Európsky parlament tiež tlačí na Britov, aby rýchlo odišli z Únie

BERLÍN – Štyri veľké frakcie v Európskom parlamente chcú vyzvať britskú vládu, aby už v utorok začala rokovanie o vystúpení z Únie, napísal v nedeľu nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Uznesenie navrhnuté ľudovcami, sociálnymi demokratmi, liberálmi a zelenými by mal Parlament schváliť v utorok na mimoriadnom stretnutí k výsledkom britského referenda.

Podľa návrhu uznesenia je skorý začiatok procesu vystúpenia z Únie nevyhnutný. Chcú tak zabrániť škodlivej neistote a ochrániť integritu Únie. Frakcie ďalej zdôrazňujú, že nie je možné vyrokovať nové vzťahy Británie k Únii pred ukončením procesu jej vystúpenia.

Britský premiér David Cameron v piatok oznámil, že po víťazstve zástancov brexitu v referende skončí v októbri v premiérskej funkcii. Dal tiež najavo, že spustiť rozhovory o vystúpení podľa článku 50 únijnej zmluvy by mal až jeho nástupca.

Kedy spustia proces?

Európskym predstaviteľom sa ale takýto odklad nepáči – napríklad šestica ministrov zahraničných vecí zakladajúcich krajín európskeho spoločenstva sa v sobotu na stretnutí v Berlíne zhodla na tom, že rokovanie musí začať čo najskôr. Nemecká kancelárka Angela Merkel sa ale aj tak domnieva, že prípadný drobný odklad nebude veľkým problémom.

Viac..  EÚ zrejme umožní retroaktívne clá pre čínske elektromobily

Šéf jej úradu Peter Altmaier v nedeľu nemeckému rozhlasu povedal, že nemá zatiaľ vôbec žiadne náznaky toho, že by Briti už v utorok chceli spustiť proces vystúpenia z Únie. Očakáva sa skôr, že sa tak stane v nasledujúcich týždňoch alebo mesiacoch.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices