Lajcak a Steinmeier
Miroslav Lajčák a Frank-Walter Steinmeier. PHOTO: archív MZV.

Miroslav Lajčák rokoval v Berlíne o následkoch britského referenda

O odchode Británie z Európskej únie v kontexte slovenského predsedníctva v Rade EÚ diskutovali v nedeľu večer v Berlíne ministri zahraničných vecí Slovenska a Nemecka Miroslav Lajčák a Frank-Walter Steinmeier. 

Išlo o ďalšie zo série intenzívnych diplomatických aktivít na úrovni EÚ, ktoré sa rozbehli po britskom referende o vystúpení z Európskej únie.

Ministri M. Lajčák a F. – W. Steinmeier si vymenili názory na to, ako by mala únia postupovať v  historicky novej situácii, keď sa pripravuje odchod jedného jej člena.

Minister M. Lajčák zdôraznil, že proces vystúpenia Británie z EÚ bude najdominantnejšou témou slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Podčiarkol, že v zmysle Lisabonskej zmluvy by tento proces mali usmerňovať  členské štáty, t.j. Rada EÚ. Slovensko bude pri tom ako predsednícka krajina zohrávať aktívnu a zodpovednú úlohu.

Minister M. Lajčák v tejto súvislosti poukázal na skúsenosť Slovenska z delenia česko-slovenskej federácie, keď napriek mnohým emóciám v procese prevládla v rokovaniach zodpovednosť a podarilo sa vyrokovať dobré zmluvy, čo je dôležitý základ pre následné dobré vzťahy zúčastnených aktérov.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Minister F. – W. Steinmeier následne ministra M. Lajčáka pozval na spoločné sledovanie verejného prenosu z futbalového zápasu Slovensko – Nemecko na Majstrovstvách Európy 2016. Ministri si zápas v priateľskej atmosfére pozreli v areáli alternatívneho kultúrneho priestoru Astra vo východnej časti Berlína v prítomnosti vyše 400 nemeckých fanúšikov a niekoľkých zástupcov slovenskej komunity v Nemecku.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lajcak

Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Novým veľvyslancom EÚ vo Švajčiarsku má byť slovenský diplomat Miroslav Lajčák, v súčasnosti osobitný predstaviteľ …

Consent choices