Angela Merkel: Londýn si nemôže vyberať hrozienka z koláča

BERLÍN – Pokiaľ niektorá krajina vystúpi z Európskej únie, nemôže očakávať, že sa zbaví povinností, ale naďalej bude môcť užívať všetky práva. Na adresu Británie to v utorok povedala nemecká kancelárka Angela Merkel.

Vo svojom vystúpení pred nemeckým parlamentom tiež zdôraznila, že Európska únia bude pri vyjednávaní s Londýnom hájiť svoje záujmy. Keď bude chcieť Británia byť aj naďalej súčasťou spoločného európskeho trhu, bude musieť prijať jeho podmienky, vrátane voľného pohybu osôb, povedala Angela Merkel.

„Musí to byť a tiež to bude citeľný rozdiel, ak chce krajina byť členom rodiny Európskej únie, alebo nie. Kto chce z tejto rodiny vystúpiť, ten nemôže očakávať, že s tým odpadnú všetky povinnosti, ale privilégia zostanú,“ povedala kancelárka vo svojom zatiaľ najtvrdšom vyjadrení na rozhodnutie Británie opustiť dvadsaťosmičku.

Prístup k trhu

Podľa Angely Merkel nie je možné, aby si Londýn vyberal hrozienka z koláča. Európa s Britániou, ako s budúcou treťou krajinou, povedie rokovanie tak, aby nespochybnila výdobytky zvyšných 27 členských krajín.

„Voľný prístup k spoločnému trhu dostane ten, kto bude akceptovať štyri základné európske slobody pohybu – ľudí, tovaru, služieb a kapitálu,“ povedala nemecká kancelárka, ktorú poslanci opakovane prerušovali potleskom, najmä v pasážach kritických voči ostrovnému kráľovstvu.

Vo svojom zatiaľ najrozsiahlejšom vyjadrení k brexitu Angela Merkel tiež vyjadrila presvedčenie, že záujmom Británie by mali byť aj do budúcnosti úzke a priateľské vzťahy s Európskou úniou. Je to tiež v záujme Berlína, aby Londýn zostal dobrým partnerom, myslí si. Zopakovala, že kým Británia oficiálne o vystúpenie nepožiada, nebudú sa konať žiadne oficiálne ani neformálne rokovania o jej odchode.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Krízy v Únii

Európa už prestála rôzne krízy, pred takouto situáciou, akú predstavuje brexit, ale ešte nestála, priznala Angela Merkel, ktorú výsledok referenda mrzí. Je ale presvedčená, že Únia aj túto situáciu zvládne. Uvíta pritom každý návrh, ktorý Európe ako celku pomôže s touto situáciou si poradiť. Berlín pre to urobí všetko.

Nemecká kancelárka je presvedčená, že teraz nie je najdôležitejšie, či bude v životoch občanov viac alebo menej Európy, ale to, aby Únia bola úspešná a ľudia sa s ňou mohli identifikovať. Je pritom dobré si uvedomiť, že projekt bol založený na mierovej myšlienke, ktorú sa už desaťročia darí presadzovať. „Môžeme byť hrdí na naše spoločné európske hodnoty – slobodu, demokraciu a vládu práva,“ konštatovala kancelárka.

Pre brexit podľa nej nesmie Únia zo zreteľa stratiť ďalšie otázky, ktorým je nutné sa venovať. V tomto kontexte zmienila napríklad migráciu, klimatické zmeny alebo boj proti terorizmu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices