europsky parlament
Mimoriadne plenárne zasadnutie EP po britskom referende. PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanec Marcel de Graaff vyzval Jeana-Clauda Junckera a celú Komisiu, aby odstúpili

Predseda Európskeho parlamentu Martin SCHULZ (S&D, DE) po zahájení utorkového mimoriadneho plenárneho zasadnutia v Bruseli poznamenal, že plénum bolo po prvýkrát zvolané v tak krátkom čase. Zároveň uviedol, že rozhodnutie občanov Spojeného kráľovstva opustiť Európsku úniu je rovnako bezprecedentné.

Martin Schulz na zasadnutí privítal komisára Jonathana Hilla a poďakoval sa mu za prácu v Európskej komisii, ako aj za rozhodnutie odstúpiť po neúspechu kampane za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ, ktorú podporoval. Poslanci a členovia kolégia komisárov sa následne poďakovali komisárovi Hillovi ováciami v stoji.

„V záujme nás všetkých je zaistiť, aby budúci vzťah [Spojeného kráľovstva a EÚ] bol konštruktívny a vzájomne prospešný. Nikto nebude mať úžitok z predlžovania obdobia politickej neistoty,” vyhlásila holandská ministerka Jeanine HENNIS-PLASSCHAERT, ktorá v pléne zastupovala predsedníctvo v Rade (ministrov) EÚ. „Zároveň by sme Spojenému kráľovstvu mali dopriať čas na zotavenie sa a prijatie nevyhnutných rozhodnutí. Medzi výzvami, ktorým teraz Európa čelí, je presvedčiť občanov, že jednota zostáva najlepšou možnosťou. Fakt, že fragmentácia už nie je nepredstaviteľná, by nás všetkých mal vážne znepokojovať,” dodala.

„Musíme rešpektovať vôľu britského ľudu,” uviedol predseda Európskej komisie Jean-Claude JUNCKER, dodávajúc, že tá „musí mať následky.” Šéf exekutívy EÚ vyzval britskú vládu, aby sa  s cieľom predísť ďalšej neistote čo najskôr jasne vyjadrila. „Žiadne oznámenie znamená žiadne rokovania,” vyhlásil zdôrazňujúc, že s Londýnom sa nebudú viesť žiadne tajné či neformálne rozhovory. Lídrovi strany UKIP Nigelovi Farageovi odkázal: „Bojovali ste za vystúpenie, britskí občania hlasovali za vystúpenie, prečo ste teda ešte tu?”

„Nenecháme vás samotných,” odkázal líder skupiny EPP Manfred WEBER(DE) britskej mládeži pripomínajúc, že 73% mladých ľudí účastných na referende podporilo zotrvanie krajiny v EÚ. Referendum vyhrali populisti, vyhlásil a smerom k Nigelovi Farageovi, ktorého v súvislosti s obvineniami zo šírenia nepravdivých tvrdení v kampani označil za „klamára,” dodal: „Hanba Vám.” Šéf skupiny EPP ďalej uviedol, že „momentálne očakávame oznámenie podľa článku 50 [Zmluvy o EÚ] a rýchle a spravodlivé rokovania o vystúpení.“ „Časy ústupkov sa skončili,” vyhlásil a vyzval politikov, aby prestali „obviňovať Brusel” a prevzali vlastnú zodpovednosť.

„Európska únia sa nemôže stať rukojemníkom vnútrostraníckej politiky konzervatívcov. Britské orgány nás musia čo najskôr oboznámiť s túžbou Spojeného kráľovstva odísť,” vyhlásil líder skupiny S&D Gianni PITTELLA (IT).  „Dnes jasne hovorím, že naša skupina bude celou svojou váhou proti zavedeniu fiškálneho paktu do úniového práva. Rozpočtová flexibilita je dobrá vec, musíme ísť však ďalej v snahe podnietiť verejné a súkromné investície. Buď Európa poskytne na tieto otázky odpovede, alebo bude skôr či neskôr zmetená,” dodal.

Teraz, keď sa britskí občania vyjadrili, je čas pozerať sa do budúcnosti a prestať sa otáčať za minulosťou, vyhlásil líder skupiny ECR Syed KAMALL(UK). Zmluvy EÚ sú jasné a musia byť rešpektované, dodal vyzývajúc na objasnenie časového rámca rokovaní o vystúpení. Británia a EÚ musia zostať v budúcnosti blízkymi partnermi a Briti sa musia stať „dobrými susedmi a nie neochotnými nájomníkmi,” dodal.

„Je ťažké prijať rozhodnutie, s ktorým nesúhlasíte,” avšak rozhodnutie Spojeného kráľovstva musí byť rešpektované, vyhlásil líder skupiny ALDE Guy VERHOFSTADT (BE). Spôsob, akým kampaň za vystúpenie z EÚ uspela, vrátane plagátov pripomínajúcich nacistickú propagandu a lží, však vytvoril atmosféru strachu a negativizmu. Pokračovanie v súčasnej neistote veci len zhorší, uviedol šéf liberálov v EP. „Iba okamžitá aktivácia článku 50 [Zmluvy o EÚ] to môže zastaviť – 27 členských štátov by nemalo čakať, kým sa dezorientovaná strana toryovcov dá opäť dokopy,” dodal.

Líderka GUE/NGL Gabriele  ZIMMER (DE) vyhlásila, že jej skupina nesúhlasí s uznesením predloženým skupinami EPP, S&D, ALDE a Zelení/EFA, pretože v nich chýba sebakritika. Finančná kríza, „brutálny” postup voči Grécku, Taliansku a ďalším krajinám, zanechali v pamäti občanov EÚ zlé spomienky a v Británii to boli práve tí, ktorí sa obávali o svoju prácu, zdravotnú starostlivosť a penzie, ktorí hlasovali za odchod, vyhlásila dodávajúc, že „EÚ nepreukázala, že dokáže ochrániť svojich občanov pred rizikami globalizácie.”

„Dnes môžeme prísť s novým projektom, nebuďte však prekvapení, ak vzbudí medzi Dánskom a Írskom smerom ku Grécku mnoho nedôvery,” uviedol líder skupiny Zelení/EFA Philippe LAMBERTS (BE). „Musíme sa vrátiť ku koreňom európskeho projektu a zaistiť mier a udržateľnú prosperitu. Je možné zabezpečiť ľudskú dôstojnosť pre všetkých ľudí vnútri a mimo EÚ? Naša odpoveď je áno,” dodal.

Po výzve predsedu EP na zachovanie poriadku, s cieľom utíšiť plénum a umožniť nasledujúcemu rečníkovi ujať sa slova, líder skupiny EFDD Nigel FARAGE (UK) poznamenal, že tí, ktorí sa mu smiali pred 17 rokmi, keď po prvýkrát vstúpil do Parlamentu a oznámil kampaň za vystúpenie z EÚ, sa dnes už nesmejú. „Vy, ako politický projekt, odmietate realitu,” vyhlásil predpovedajúc, že Spojené kráľovstvo nie je posledným členským štátom, ktorý z Únie vystúpi. Odmietnutie „rozumnej obchodnej dohody,” by malo ďaleko horšie následky pre EÚ ako pre Spojené kráľovstvo, varoval. „Dokonca aj žiadna dohoda [s EÚ] je pre Spojené kráľovstvo lepšia, ako mizerná dohoda, ktorú máme teraz,” dodal.

Viac..  Europarlament prijal plán na ochranu trhu EÚ s energiou pred manipuláciou

Líderka ENF Marine LE PEN (FR) nazvala britské hlasovanie „zďaleka najdôležitejšou historickou udalosťou od pádu Berlínskeho múra” a búrlivým prejavom lásky Britov voči svojej krajine. Bola to facka pre podporovateľov Únie, ktorá ukázala, že projekt EÚ nie je nezvratný, vyhlásila. Odsúvanie vykonania rozhodnutia by nebolo demokratické, dodala.

Nezaradená poslankyňa Diane DODDS (UK) uviedla, že rozhodnutie občanov Spojeného kráľovstva „nemožno prepísať.” Lídrov EÚ obvinila, že boli „hluchí” k frustrácii, ktorú Briti vyjadrovali po celé roky, „dnes však počúvate,” dodala. Zároveň však vyhlásila, že Británia „sa neotočila Európe chrbtom.”

V reakcii na vyhlásenia poslancov ministerka Jeanine HENNIS-PLASSCHAERT uviedla: „V tomto momente nie je odpoveďou viac či menej Európy, ale lepšia Európa. Je jasné, že musíme konať. Naša Únia bude existovať iba vtedy, ak bude podporovaná miliónmi občanov a táto podpora nemôže byť považovaná za samozrejmosť. Spoločné výzvy, ktorým všetci čelíme, nezmiznú a žiadna krajina na svete im nedokáže čeliť sama,” dodala.

Jean-Claude JUNCKER podčiarkol, že Komisiu nemožno viniť za výsledok referenda. Poukázal na to, že Spojené kráľovstvo nehlasovalo za politiku úspor či primeranú ochranu vonkajších hraníc EÚ, pretože nie je súčasťou ani eurozóny, ani Schengenu. Aj on obvinil Nigela Faragea z klamstva: „Vymýšľate si realitu,” vyhlásil.

Diane DODDS zdôraznila, že tón rozpravy „zvýraznil všetky stereotypy, ktorých sa Briti vo vzťahu k Európe obávajú (…) Vyhrážky a zastrašovanie nebudú fungovať,” uviedla vyzývajúc Spojené kráľovstvo a EÚ na vybudovanie vzťahu, ktorý povedie k prosperujúcim ekonomikám a mieru v „čoraz nebezpečnejšom” svete.

Marcel    DE GRAAFF (ENF, NL) vyhlásil, že 23. jún bol fantastickým dňom oslobodenia občanov Spojeného kráľovstva a začiatkom konca pomýleného projektu. Jeana-Clauda Junckera a celú Komisiu vyzval, aby odstúpila. Proces demontáže EÚ musí podľa neho začať čo najrýchlejšie a hospodárska a politická integrácia sa musia zastaviť, dodal.

Nigel FARAGE vyhlásil, že situácia v Spojenom kráľovstve po referende „vyzerá pomerne dobre,” až na nejaké politické otrasy – menovite rezignáciu „zo správnych dôvodov” predsedu vlády a britského komisára. Ak toto hlasovanie zmetie časť britskej politickej triedy, „nech sa tak stane,” vyhlásil líder skupiny EFDD dodávajúc, že sa teší na budúci rok, keď 23. júna oslávi „deň nezávislosti.”

Alyn SMITH (Zelení/EFA, UK) vyhlásil: „Sme hrdí Škóti a ja som hrdý Európan. Chcem, aby bola moja krajina medzinárodná, kooperatívna, ekologická a spravodlivá – európska. A obyvatelia Škótska, spolu s obyvateľmi Severného Írska a obyvateľmi Londýna, ako aj mnohými ľuďmi z Walesu a Anglicka, hlasovali za zotrvanie v rámci našej rodiny národov. Požadujem, aby bol tento štatút rešpektovaný. Budeme potrebovať chladné hlavy a horúce srdcia. Pamätajte však prosím: Škótsko Vás nesklamalo. Prosím, drahí kolegovia, nesklamte ani Vy Škótsko!” Jeho prejav zdvihol poslancov zo stoličiek a vyvolal ovácie postojačky.

Martina ANDERSON (GUE/NGL, UK) vyhlásila: „My v Severnom Írsku nie sme viazaní hlasovaním Spojeného kráľovstva. Rešpektujeme a budeme prihliadať na hlasy Severného Írska, ktoré, rovnako ako Škótsko, hlasovalo za zotrvanie. Posledná vec, ktorú obyvatelia Severného Írska potrebujú, je nová hranica s 27 členskými štátmi!” dodala.

Guy VERHOFSTADT apeloval na svojich kolegov v poslaneckých laviciach, aby vyslali Európskej rade silný odkaz a „masívne podporili uznesenie, ktoré sme pripravili.” Reagujúc na Nigela Faragea vyhlásil: „Konečne sa zbavíme najväčšieho mrhania v rozpočte EÚ, ktorý sme platili 17 rokov, Vášho platu!”

Ryszard Antoni LEGUTKO (ECR, PL) uviedol, že „toto je tá najhoršia vec, ktorá sa kedy stala v histórii európskej integrácie. Musíme sa zamyslieť nad tým, ako to napraviť, Komisia aj Parlament. Situácia vôbec nevyzerá ružovo,” vyhlásil zamýšľajúc sa nad tým, či sa lídri EÚ budú schopní poučiť z chýb.

Gianni PITTELLA odkázal Nigelovi Farageovi: „Musím povedať jedno: neurobili ste to najlepšie pre svoju krajinu a história to dokáže. Teraz nie je čas na polemiky, toto je historická udalosť a my potrebujeme odpovede. Dostali sme odpovede zo strany [podporujúcej] Brexit? Vy si musíte teraz urobiť svoje závery a oznámiť rozhodnutie. My máme jasnú predstavu o tom, čo urobiť v krátkodobom a strednodobom horizonte na záchranu Európy,” dodal.

Manfred WEBER uviedol, že z rozpravy jasne vyplývajú dve veci: „ výzvy, ktorým čelíme” a podpora európskeho projektu zo strany Európskeho parlamentu. Na záver vyzval Európsku radu, aby v stredu neuviazla vo vnútorných sporoch, ale vyslala silný signál.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices