L.Blaha
Ľuboš Blaha. PHOTO: Redakcia/ĽB.

Ľuboš Blaha: Brexit ako výstraha – EÚ sa musí zmeniť!

Rozhodnutie Britov poškodí predovšetkým Britániu, či už z hľadiska prepadu ekonomiky, oslabenia finančného centra v Londýne či z hľadiska možného odchodu Škótska či Severného Írska z Británie. Británia nemôže ostať izolovaná a nová dohoda, ktorú si vyjedná s EÚ, aby získala európsky trh, bude veľmi tvrdá, už dnes to avizujú európski lídri. Čiže Briti budú platiť a nebudú môcť rozhodovať. Strelili si vlastný gól. Ich rozhodnutie však treba rešpektovať a určite nemá zmysel plakať nad rozliatym – čajom.

Riziká pre Slovensko

Pre Slovensko brexit prináša tri riziká. Po prvé, Ide najmä o riziko pre stotisíc našich občanov, čo pracujú v Británii a môžu prísť o pracovné povolenia či sa stáť občanmi druhej kategórie. Po druhé, Slovensko a celá Stredná Európa stratí spojenca v otázke migrácie a kvót. Po tretie, domino efekt môže vyvolať podobné referendá vo Francúzsku, Holandsku či Dánsku a teda rozklad celej EÚ. Pre Slovensko ako exportnú ekonomiku, ktorá je z 80% orientovaná na západoeurópske trhy, je EÚ životným národným záujmom. Odchod z EÚ si na Slovensku želá iba niečo cez 20% občanov a v rámci politickej scény o ňom hovoria iba neonacisti. Možná domino efekt a rozpad únie by bol pre Slovensko katastrofou.

Pravdepodobnejší je však scenár, podľa ktorého odchod Británie posilní eurofederalistické sily v EÚ, ktoré boli dlhodobo blokované práve Britániou. Preto dnes paradoxne oslavujú dve úplne rozdielne skupiny – britskí nacionalisti a bruselskí federalisti.

Tí prví sa tešia z „národného oslobodenia“, ktoré v preklade znamená možnosť vyjednať si s EÚ novú dohodu o obchodnej spolupráci, ktorá im vezme hlasovacie právo a prinúti ich aj tak platiť do európskeho rozpočtu. Má zmysel gratulovať? Tí druhí sa tešia z toho, že v Británii stratili súpera, ktorý dlhé roky blokoval väčšiu európsku federáciu. Bez Británie konečne presadia „ever closer union“… Pre európskych nacionalistov to asi nie je dôvod na radosť, šampanské by som na ich mieste rozhodne neotváral…

Európa len pre bohatých?

Brexit sa zapíše do histórie buď ako deň, ktorý začal rozklad EÚ, alebo ako deň, kedy Európa chytila druhý dych. Ak sa EÚ poučí a prestane byť elitárska, arogantná, neoliberálna a byrokratická, ako v mnohých prípadov dnes, nakoniec ju to ešte môže posilniť.

EÚ nemôže podceniť to, že voči únii sa dnes búria predovšetkým chudobní ľudia, žijúci v malých mestách a na vidieku. Výhody integrácie pociťujú najmä bohatšie stredné vrstvy, mestskí  ľudia, vzdelaní manažéri, bankári, kozmopolitní obchodníci. Ale tradičný volič ľavice, robotník, malý živnostník, zamestnanec štátu či nezamestnaný človek nevidí v EÚ nič, čo by ho s ňou spájalo – vníma ju často ako globalizujúci projekt elít, ktorý je ovládaný neoliberálnou logikou. Áno, rozhodujúcou témou kampane v Británii bol nacionalizmus či migrácia, ale mnohí ľavicoví voliči volili takisto „Nie“ Európskej únii, a to kvôli svojmu znechuteniu z Európy bánk, korporácii a arogantného Bruselu, ktorí si nevšíma sociálne témy a radšej forsíruje politiku škrtania.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Šanca pre sociálnu Európu

Brexit môže byť pre EÚ poslednou výstrahou. Bez Británie, ktorá dlhé desťročia blokovala všetky sociálnejšie reformy únie, môže byť aj príležitosťou, aby sa EÚ konečne stala tým, čím mala byť od počiatku – sociálnou Európou. Pretože sociálne štáty členských krajín EÚ sú jedna vec. Ale sama Európska únia a jej nadnárodné inštitúcie nikdy poriadne nevykročili za model voľného jednotného trhu, čo je klasická neoliberálna agenda. Ľudia takejto Európy voľného trhu majú plné zuby. Preto dnes najviac na brexit nadávajú bankári a finančníci, zatiaľ čo mnohí ľudia na Slovensku sa smejú popod fúzy.

Nie, odchod Británie nie je dobrou správou ani pre Britov, ani pre úniu, ani pre Slovákov. Ale Brusel už musel dostať takúto facku, aby sa spamätal. Busines as usual nie je alternatívou. Ak bude Európa naďalej elitárskym a neoliberálnym projektom pre kapitál, ľudia sa od nej budú odvracať a dôvody môžu byť rôzne – či už nacionalizmus krajnej pravice, alebo antikapitalizmus ľavicových strán a hnutí.

Poučí sa únia?

Problém nie je zjednotená Európa, problém je neoliberalizmus. Ale to ľuďom nevysvetlíte. Ak sa únia stáva symbolom neoliberálnej globalizácie, potom ľudia budú hlasovať za odchod aj napriek očividným ekonomickým nevýhodám. Pretože výhody si poväčšine aj tak zvyknú zlízať iba finančné a ekonomické elity.

Ak už došla trpezlivosť ľuďom v jednej z najbohatších krajín Európy, potom je len otázka času, kedy dôjde trpezlivosť ľuďom v chudobnom a krízou zmietanom Grécku, nehovoriac o ešte chudobnejších stredoeurópskych a východoeurópskych štátoch. Európa sa musí sústrediť na vlastné sociálne problémy a neprovokovať ľudí malomestským liberalizmom a sociálnym inžinierstvom v otázkach migrácie. Ponaučenie z britského referenda by malo znieť v ušiach európskych lídrov aj bruselských úradníkov ešte veľmi dlho. Európa má  ešte stále šancu byť lepšia.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Ľuboš Blaha, predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti.

O Ľuboš Blaha

Poslanec NR SR /SMER-SD/. Predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti.

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices