Tempo digitálneho pokroku krajín sa spomaľuje, zaznamenali to merania DESI

Stratégia jednotného digitálneho trhu uvedená Európskou komisou sa do tejto oblasti snaží vniesť slobodu a bezpečnosť pre svojich používateľov. Výsledky indexu digitálnej ekonomiky a spoločnosti (DESI) preukázali, že členské štáty dosiahli v danej oblasti pokrok, jeho tempo sa však spomaľuje.

Európska komisia uviedla túto stratégiu už minulý rok. Odvtedy bola prostredníctvom DESI meraná úroveň členských štátov v oblasti digitalizácie, digitálnej ekonomiky a spoločnosti. Online nástroj na meranie síce dokázal, že krajiny dosiahli zlešpenie najmä v službách pre verejnosť a v digitálnych zručnostiach, no tento pokrok sa postupne spomaľuje. Ešte stále totiž existujú viaceré prekážky, ktoré v rámci EÚ bránia členskýcm krajinám naplno využívať digitálne prostredie a jeho príležitosti.

„Stále viac ľudí, podnikov a verejných služieb sa digitalizuje, no mnohé z nich ešte stále čelia problémom ako nedostatočné pokrytie vysokorýchlostným internetom či chýbajúca elektronická verejná správa, takisto sú tu aj problémy s cezhraničným nakupovaním a predávaním. Je potrebné to riešiť a práve táto stratégia je na to zameraná. Všetky návrhy sa predložia už v tomto roku a vyzývam členské štáty, aby ich podporili. Pomôžu im zlepšiť úroveň digitalizácie a aj hospodárstvo,“ uvádza podpredseda Komisie pre jednotný digitálny trh Andrus Ansip.

Komisár pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Günther H. Oettinger zdôrazňuje, že Európska únia síce robí pokroky, ale pomaly. „Nemôžeme sa uspokojiť len s týmito výsledkami. Ak chceme dobehnúť Japonsko, USA a Južnú Kóreu musíme konať.“ Zároveň je presvedčený, že s predloženými návrhmi a s úsilím vytvoriť jednotný digitálny trh dosiahne EÚ ako celok v nasledujúcich rokoch lepšie výsledky.

Viac..  Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

Na prvých miestach rebríčka DESI sa umiestnili Dánsko, Holandsko, Švédsko a Fínsko. Medzi krajinami s najrýchlejším rastom sú zase Holandsko, Estónsko, Nemecko, Malta, Rakúsko a Portugalsko.

P031093000102-522230

 

Európska únia sa na základe týchto výsledkov potrebuje zlepšiť najmä ako celok. Komisia chce do budúcna zabezpečiť lepšie komunikačné siete s rastúcim dopytom a zlepšiť digitálne zručnosti Európanov, až 45% z nich totiž nemá ani tie základné, ako napríklad používanie emailu. Cieľom je taktiež chrániť spotrebiteľov nakupujúcich online a takisto pomôcť podnikom rozširovať online predaj. To zahŕňa odstránenie geografického blokovania, dosiahnutie väčšej transparentnosti trhov v rámci cezhraničného doručovania a aj lepšie presadzovanie pravidiel na ochranu spotrebiteľa.

O jen

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices