Slovenská republika sa ujíma predsedníctva v Rade Európskej únie

BRATISLAVA – Bratislava – Slovenská republika sa od dnešného dňa ujíma rotujúceho predsedníctva v Rade Európskej únie, ktoré na druhý polrok 2016 preberá od Holandska. Pri tejto príležitosti pricestovali vo štvrtok na Slovensko členovia Európskej komisie (EK) na čele s jej predsedom Jeanom-Claudom Junckerom, ktorí v piatok v Bratislave budú rokovať s členmi slovenskej vlády. Takéto zasadnutie Komisie tradične sprevádza úvod každého predsedníctva.

Slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie odštartuje stretnutím Európskej komisie s vrcholnými slovenskými predstaviteľmi.

„Celá návšteva má za cieľ dobre nastaviť spoluprácu slovenského predsedníctva a Európskej komisie na najbližších šesť mesiacov. Verím, že túto prvú výzvu vynikajúco zvládneme a Slovensko bude skvelým kormidelníkom v Rade Európskej únie,“ uviedol vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.

Stretnutie s Kiskom i Ficom

Juncker aj komisári sa stretli s prezidentom Andrejom Kiskom a predsedom vlády Robertom Ficom. Celé kolégium európskych komisárov ale zasadne v piatok.

„Uskutočnia sa rokovania s členmi vlády Slovenskej republiky. Tieto rokovania budú prebiehať v štyroch tematických celkoch: vonkajšie vzťahy, bezpečnosť, migrácia a spravodlivosť; energetická a klimatická politika, doprava a prírodné zdroje; rast, konkurencieschopnosť a vnútorný trh a rozpočet Európskej únie; ekonomická a monetárna únia a sociálna agenda,“ informovala Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie.

Juncker sa stretne aj s predsedom Národnej rady Slovenskej republiky Andrejom Dankom. Následne sa celé kolégium komisárov zúčastní na stretnutí s poslancami parlamentu, ktoré sa bude venovať aktuálnym výzvam v Európskej únii: migrácia, schengenský priestor, európska susedská politika, ako aj úloha národných parlamentov v oblasti Energetickej únie a energetickej bezpečnosti v Európskej únii.

Viac..  Sankcie EÚ: nové pravidlá na potlačenie ich porušovania

Štyri priority predsedníctva

Historicky prvé slovenské predsedníctvo prichádza v čase, keď Európska únia stojí pred bezprecedentnými výzvami v podobe rozhodnutia britských občanov o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie, migračnej krízy vyvíjajúcej tlak na jednotu schengenského priestoru, či bezpečnostných otázok po teroristických útokoch v Paríži a Bruseli.

Program slovenského predsedníctva, ktorý vláda schválila vo štvrtok, obsahuje štyri priority: hospodársky silnú Európu, moderný jednotný trh EÚ, migráciu a globálne angažovanú Európu. „Na predsedníctvo sme pripravení organizačne, technicky. Verím, že o tom všetkých presvedčíme,“ vyhlásil šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

Rada Európskej únie patrí medzi hlavné inštitúcie Európskej únie. Jej úlohou je formovanie európskej legislatívy spolu s Európskym parlamentom, ako aj koordinácia medzi členmi Únie v jednotlivých rezortoch, napríklad pri spoločnej zahraničnej či bezpečnostnej politike. V rade sú zastúpené členské štáty, ktoré sa na jej čele striedajú každých šesť mesiacov. Predsedajúca krajina vedie zasadnutia na všetkých úrovniach rady a má za úlohu okrem iného hľadať kompromisy v dôležitých otázkach i navonok zastupovať členské štáty voči ďalším inštitúciám únie ako Európska komisia a Európsky parlament.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices