Tusk sa prihovoril v slovenčine. Nebol jediným prekvapením koncertu

BRATISLAVA – To najlepšie, čo na Slovensku máme, sa do hodiny a pol pokúsili vtesnať organizátori piatkového otváracieho koncertu pri príležitosti nášho predsedníctva v Rade Európskej únie.

Začiatok koncertu patril slovenskej hymne, ktorú zahral a odspieval zbor a orchester Slovenského národného divadla. Na doskách národného divadla sa objavili jedni z najlepších umelcov akých na Slovensku máme.

VIDEO: Donald Tusk otvára slovenské predsedníctvo po slovensky

Svoje umenie predviedli tanečníci z predstavenia Gasp, ktorí nielen výborne tancujú ale aj bubnujú. Svojimi hlasmi s k nim pridala vokálna skupina Fragile, ktorá originálne odspievala oficiálnu európsku hymnu – Ódu na radosť od Beethovena.

Tusk po slovensky

Do novej budovy Slovenského národného divadla zavítalo približne 800 hostí. Ako prvý mal príhovor prezident Andrej Kiska. „Európska únia je stále skvelý a stále úspešný projekt mieru, demokracie a prosperity, aký nemá v dejinách obdoby,“ povedal prezident.

Predseda Európskej rady a poľský rodák Donald Tusk predniesol celý svoj príhovor v slovenčine. Organizátori koncertu sa cez krátke filmy snažili priblížiť krásy slovenskej prírody, ale aj filmu, výtvarných diel, športových úspechov Slovákov ale aj vedecké objavy, ktoré využíva celý svet.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Naše guľočkové pero

Jednotlivými fragmentmi divákov sprevádzali významní slovenskí herci. „Málokto vie, že guľôčkové pero je od nás, alebo kto bol vynálezca padáku,“ povedal choreograf Ján Ďurovčík.

Na koncerte sa predstavili vynikajúci slovenskí inštrumentalisti ale aj Lúčnica spolu so skupinou IMT Smile.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices