Urmas Paet
Estónsky spravodajca Urmas Paet. PHOTO: © European Union- EP.

Urmas Paet: Európa musí pre bezpečnosť svojich členských štátov robiť viac

V piatok a sobotu sa vo Varšave konal summit NATO, počas ktorého bolo podpísané spoločné vyhlásenie EÚ-NATO, ktorého cieľom je posilniť ich spoluprácu a jasne vymedziť sféru zodpovednosti. To, že Európa by sa mala aktívne podieľať na vlastnej obrane, je proklamované aj v jej novej globálnej stratégii. Dozrel však čas na intenzívnejšiu spoluprácu v obrannej a bezpečnostnej politike? Na túto otázku odpovedal ešte pred varšavským summitom spravodajca Urmas Paet.

Pripravujete správu týkajúcu sa európskej obrannej únie. Čo v nej požadujete? Myslíte si, že v súčasnom kontexte, keď sa všade hovorí o Brexite, nastal ten správny moment?

Stručná odpoveď je áno, pretože v EÚ potrebujeme v oblasti obrany a bezpečnosti oveľa viac cielenej spolupráce. Keď sa pozrieme na naše najbližšie susedstvo, povedal by som, že je už trochu neskoro. Krajiny blízko nás sú nestabilné, máme problémy s terorizmom a v posledných rokoch bohužiaľ aj s agresívnym chovaním Ruska. Na druhej strane, keď sa pozrieme na NATO, vidíme, že veľkú zodpovednosť na bezpečnosť Európy nesú USA a to nie je podľa mňa optimálne. Európa sa musí viac starať o svoju vlastnú bezpečnosť. Znamená to spolupracovať, vyčleniť v rozpočtoch peniaze na obranu. A preto si myslím. že moja správa prichádza v pravý čas. V neposlednom rade potrebujeme jasné politické stanoviská o tom, ako by sa mala európska bezpečnostný spolupráca vyvíjať.

Ako bude budúca európska obranná politika fungovať vedľa NATO? Čo v tomto smere očakávate od varšavského summitu.

Myslím si, že EÚ a NATO by mali spolupracovať oveľa viac ako doteraz. NATO sa napríklad rozhodlo posilniť počet vojenských jednotiek v niektorých krajinách východnej Európy. To si okrem iného vyžaduje infraštruktúru a ubytovanie pre týchto vojakov. EÚ by tu mohla pomôcť investíciami do infraštruktúry a pripojiť sa tak k plánom NATO.

Viac..  Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Čo očakávam od summitu? V prvom rade to, že sa tu urobí jasné rozhodnutie a prijmú sa záväzky na to, aby bola úroveň ochrany a obrany každého členského štátu aliancie rovnaká a to bez ohľadu na to, kde sa nachádza. V tomto smere vidím veľa priestoru na spoluprácu medzi EÚ a NATO čo sa týka kybernetickej bezpečnosti a ochrany. Pochopiteľne, pre vytváranie silnejších partnerstiev so štátmi, ktoré nie sú členmi NATO, je prirodzená práve spolupráca s EÚ.

Bezpečnostná situácia v Európe a jej okolí sa zhoršuje. Máte z toho obavy?

Áno, pochopiteľne. Všetci vidíme tragédiu a humanitárnu katastrofu v Sýrii, vidíme nestabilitu okolo nás a aktivity teroristických organizácií – ISIS v Sýrii a Iraku a takisto na mnohých iných miestach. Okrem toho je nestabilná Líbya a celá oblasť na juh od Európy je veľmi turbulentná a vypätá. Pripočítajme ešte aktivity Ruska na Ukrajine, kde sa zatiaľ nič nezmenilo, nech už sa pozrieme na východ Ukrajiny alebo na Krym. To všetko znamená, že Európa musí pre bezpečnosť svojich členských štátov robiť viac.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices