„To, čo nás spája, je dôležitejšie než to, čo nás rozdeľuje,“ povedali Európania v prieskume

V apríli 2016 odpovedalo takmer 28 000 Európanov z 28 členských štátov (vtedy ešte spolu aj s Veľkou Britániou) na otázky o aktuálnych témach v Európskej únii, ako ju vnímajú a čo od nej očakávajú. 

Občania EÚ by privítali, keby bola Únia aktívnejšia v oblastiach ako sú imigrácia, boj proti terorizmu, daňové podvody a nezamestnanosť. Tri štvrtiny opýtaných veria, že to, čo ich spája, je dôležitejšie než to, čo ich rozdeľuje.

Prioritou číslo jeden je boj proti terorizmu. Vyše 80% opýtaných žiada od EÚ väčšiu razantnosť. Spomedzi opatrení, ktoré predložil Parlament, považujú občania za najnaliehavejšie boj s financovaním teroristických skupín, vykorenenie terorizmu i radikalizácie a posilnenie hraničných kontrol.

Európania tiež chcú, aby bola Únia aktívnejšia v riešení nezamestnanosti (želá si to 77% opýtaných) a imigrácie (uvádza 74% opýtaných).

Z odpovedajúcich Európanov hovorí 61% o nedostatočnej ochrane hraníc, 71% chce, aby bola Únia aktívnejšia.

Po parížskej klimatickej konferencii zostáva primárnou obavou ochrana životného prostredia. Z opýtaných ľudí žiada 67% väčšiu snahu Európy v tejto oblasti.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Po prepuknutí škandálu Panamských dokumentov je pre Európanov ďalšou prioritou aj zamedzenie daňovým podvodom.

Len 20% ľudí je spokojných s odpoveďou Únie. Dve tretiny z opýtaných sa zhodli, že sa tam robí príliš málo. Údaje neodrážajú všeobecný pocit Európanov vo vzťahu k EÚ, ani ich postoj k integrácii. Jasne poukazujú, že väčšina občanov očakáva väčšiu aktivitu Európy v oblastiach, ktoré sa občanov týkajú najviac.

O oma

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices