Migrantov sa najviac boja Maďari a Poliaci, ukázal prieskum v EÚ

WASHINGTON – Že prítomnosť utečencov, ktorí masovo prichádzajú do Európy, zvyšuje pravdepodobnosť teroristických útokov, si myslí viac ako polovica opýtaných v ôsmich z desiatich krajín Európskej únie. Prieskum v nich robila americká spoločnosť Pew Research Center. Viac negatívnych názorov na migrantov vyjadrovali respondenti v Grécku, Maďarsku, Taliansku a Poľsku.

Z výsledkov prieskumu, ktoré zverejnili tento týždeň vyplynulo, že viac ako polovica opýtaných v piatich krajinách sa obáva, že utečenci ich pripravia o prácu či sociálne výhody. Najviac sa boja Maďari, až 82 percent opýtaných a Poliaci, 75 percent.

Vnímanie utečencov medzi Európanmi je podľa spoločnosti Pew Research Center čiastočne ovplyvnené aj negatívnymi postojmi voči moslimom, ktorí už v Európe žijú. Viac ako šesťdesiat percent opýtaných v Maďarsku, Taliansku, Poľsku a grécku pozerá na moslimov v ich krajine nepriaznivo.

Neprispôsobiví moslimovia

Vo všetkých desiatich krajinách, kde americká spoločnosť robila prieskum, prevažuje názor, že moslimovia sa skôr chcú odlišovať od zvyšku spoločnosti než sa prispôsobiť národným zvykom a spôsobu života v danej krajine. Tento názor zastáva viac než 60 percent respondentov v Grécku, Maďarsku, Španielsku, Taliansku a Nemecku.

Viac..  Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Väčšina Európanov sa domnieva, že nedávny príliv migrantov môže viesť k nárastu terorizmu. Najväčšie obavy prejavili opäť Maďari, 76 percent opýtaných a Poliaci, 71 percent. Najmenšie obavy z terorizmu prisťahovalcov majú Španieli (44 percent) a Francúzi (46 percent).

Prieskum vykonávala spoločnosť Pew Research Center v desiatich krajinách, v ktorých žije osemdesiat percent obyvateľov Európskej únie, od 4. apríla do 12. mája. Na otázky odpovedajú ľudia v Maďarsku, Poľsku, Holandsku, Nemecku, Taliansku, Švédsku, Grécku, Británii, Francúzsku a Španielsku.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

 

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices