Turecko4
Reprofoto: bbcistanbul.

Pri pokuse o prevrat zomrelo 265 ľudí, uviedol úrad prezidenta Erdogana

ANKARA, ISTANBUL – Turecké ozbrojené sily „v plnej miere prevzali kontrolu“ nad krajinou, uviedla dnes s odvolaním sa na armádne zdroje turecká tlačová agentúra Dogan. Podľa agentúry Dogan, ktorú cituje agentúra AP, turecká armáda pristúpila k tomuto kroku so zámerom „opätovne nastoliť poriadok, demokraciu, ľudské práva a slobody, a zabezpečiť, aby bol v krajine znova zavedený právny poriadok“.

Pokus o prevrat v Turecku

ONLINE PRENOS BOL UKONČENÝ 20:40.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry povedal, že USA zvážia žiadosť o vydanie Gülena, ak ju od Turecka dostanú. Zdôraznil však, že turecká strana bude musieť predložiť jasné dôkazy o jeho previneniach. (sita)

V Turecku zatkli ďalšieho vysokopostaveného vojaka. Polícia zadržala veliteľa 3. armádneho zboru Erdala Öztürka. Práve jeho miestne média označovali za jedného z hlavných organizátorov pokusu o prevrat. (ćtk)

Americké letecké úrady zakázali dnes všetky lety medzi Spojenými štátmi a letiskami v tureckej Ankare a Istanbule. Zákaz sa týka aj letov do USA prevádzkovaných neamerickými leteckými spoločnosťami. (sita)

Úrad tureckého prezidenta potvrdil, že počet obetí piatkového pokusu o prevrat je 265. Žiadna oficiálna bilancia ale zverejnená nebola.

Turecký minister obrany uviedol, že prevratu v krajine zabránili a vláda má všetko pod kontrolou. Hrozba puču ale podľa neho ešte nebola úplne odstránená.

V Turecku v súvislosti s nepodareným pokusom o vojenský prevrat zadržali vysoko postaveného generála Adema Hudutiho. Ide o veliteľa časti pozemných jednotiek, ktoré majú svoju základňu vo východoanatolijskom meste Malatya a chránia hranice so Sýriou, Irakom a Iránom. Informovala o tom tlačová agentúra Anadolu.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes „čo najostrejšie“ odsúdila pokus o štátny prevrat, ku ktorému došlo v noci na dnes v Turecku, kde sa jednotky armády pokúsili zvrhnúť vládu a prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Súčasne vo vyhlásení v Berlíne vyzvala na zachovávanie demokratických hodnôt, informovala tlačová agentúra DPA.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Turecko uzavrelo vzdušný priestor pre vojenské lietadlá, uviedol Pentagon.Operácia proti Islamskému štátu sa prispôsobuje, aby bol dopad tejto situácie čo najmenší.

Organizátori piatkového prevratu podľa tureckého premiéra Binaliho Yildirima nie sú vojaci, ale ide o teroristov, ktorí zaútočili na parlament.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Çavuşoglu na twitteri uviedol, že telefonicky hovoril so svojim gréckym koelgom Nikosom Kotziasom a osem vojakov, ktorí ušli do Grécka, vrátia čo najskôr.

V Turecku zadržali desať členov Štátnej rady, čo je najvyšší správny súd. V súvislosti s pučom pátrajú aj po 140 zamestnancoch kasačného súdu.

Selfiemánia neobišla ani nepokoje v Istanbule. Muž si robí selfie s tureckým policajtom.

Niektorí zo zadržaných vojakov vyšetrovateľom povedali, že nevedeli, že sa zúčastňujú pokusu o puč. Velitelia im vraj povedali, že ide o vojenské cvičenie.

Hovorkyňa gréckej vlády Olga Gerovasili uviedla, že Grécko vráti Turecku vojenskú helikoptéru, v ktorej z Turecka utieklo osem pučistov. Urobí tak najskôr, ako to bude možné.

Ľudia zodpovední za turecký puč podľa agentúry Anadolu.

Letecká spoločnosť Turkish Airlines obnovila lety z medzinárodného letiska v Istanbule. Očakávajú ale meškanie.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices