barbara-lochbihler
Barbara Lochbihler. PHOTO: © European Union.

Barbara Lochbihler: V EÚ máme firmy, ktoré ťažia z otrockej práce v iných krajinách

Obchodovanie s ľuďmi je modernou formou otroctva, ide o závažnú a veľmi lukratívnu medzinárodnú trestnú činnosť a jeden z najhorších priestupkov voči ľudským právam. Uvádza sa to v uznesení, ktoré Parlament prijal počas svojho plenárneho zasadnutia. O tom, ako obchodovaniu s ľuďmi predchádzať a ako pomáhať jeho obetiam sme hovorí spravodajkyňa Barbara Lochbihler (Zelení/ESA, DE).

Európsky parlament sa tejto problematike venuje dosť intenzívne. V máji zhodnotil implementáciu súčasnej legislatívy proti obchodovaniu s ľuďmi. Teraz prijal správu o tom, ako proti nemu bojovať v rámci vonkajších vzťahov EÚ.

Áno, EÚ práve pracuje na kompletnej revízii svojej stratégii zameranej proti obchodovaniu s ľuďmi. A práve teraz je ten správny čas na to, aby sme upozornili na situáciu vo vonkajších vzťahoch.

Akým spôsobom môže Parlament aj EÚ bojovať proti obchodovaniu s ľuďmi vo svojich vonkajších vzťahoch?

V EÚ máme firmy, ktoré ťažia z otrockej práce v iných krajinách. Obchodovanie s ľuďmi prináša vysoké zisky. Európa by si mala položiť otázku, kam tieto peniaze idú. Väčšina krajín a svete má zákony, ktoré zakazujú obchodovanie s ľuďmi, no tieto zákony bývajú nedostatočne implementované alebo len veľmi povrchné. Vo svojej obchodnej politike má EÚ dobrý nástroj na to, aby od tretích krajín vyžadovala dôslednejšie kroky. Ak v obchodných rokovaniach berieme ľudské práva vážne, tak môžeme urobiť tak, ako sme urobili s Thajskom – buď zlepšíte situáciu, alebo v obchodných rokovaniach pokračovať nebudeme. Obchodovanie s ľuďmi je veľmi lukratívny biznis.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

Ak budeme sledovať, kam plynú takto zarobené peniaze, podarí sa nám odhaliť ďalšie prípady?

Áno, ak budeme sledovať peniaze, môžeme zistiť, kto stojí za tým stojí. Sú tu aj jednotlivci, no páchatelia väčšinou pracujú v organizovaných skupinách. Na to však potrebujem zvýšiť kapacity Europolu aj členských štátov a postarať sa o to, aby lepšie spolupracovali a vymieňali si informácie.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices