Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 27. týždňa 2016

Prvé dôsledky brexitu už cítiť

VEĽKÁ BRITÁNIA: Britská podnikateľská dôvera sa po rozhodnutí voličov o vystúpení krajiny z Európskej únie výrazne zhoršila. Podiel firiem, ktoré hodnotia vyhliadky ekonomiky pesimisticky, vzrástol na 49 % z úrovne 25 %, kde sa nachádzal pred rozhodnutím britských voličov v prospech tzv. brexitu. „Vyplynulo to z prieskumu agentúry YouGov a Centra pre výskum ekonomiky a podnikania [CEBR]. Podľa riaditeľa centra sú čísla odrazom významnej šokovej reakcie firiem na výsledky referenda. Dodal tiež, že hlasovanie voličov v prospech odchodu z EÚ firmy evidentne prekvapilo. V reakcii na výsledok referenda už podniky ustupujú od plánovaných kapitálových výdavkov, zhoršili sa aj očakávania v oblasti exportu a tržieb na domácom trhu,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

V aktuálnej správe medzinárodná ratingová agentúra Moody’s tvrdí, že britské rozhodnutie vystúpiť z EÚ pravdepodobne zabrzdí tamojšiu ekonomiku, dopady na globálny rast by však mali byť limitované. Odhad tohtoročného rastu britskej ekonomiky agentúra znížila na 1,5 % zo skoršie prognózovaných 1,7 %. V budúcom roku by sa HDP Veľkej Británie zvýšiť o 1,2 %, kým pôvodné očakávania hovorili o raste na úrovni 2,1 %. Neistota sprevádzajúca vyhliadky Veľkej Británie ako krajiny mimo spoločného európskeho trhu pravdepodobne utlmí firemné investície a spotrebiteľské výdavky, dopad na zvyšok EÚ by však mal byť vzhľadom na ohraničenosť priamych väzieb s britskou ekonomikou menej citeľný. Podľa agentúry riziká spomalenia globálneho rastu nevyplývajú z možného nástupu recesie vo Veľkej Británii, ale z možnosti, že vývoj v krajine by mohol podnietiť vystupňovanie politických rizík v ďalších častiach EÚ.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

EUROZÓNA: Podľa Medzinárodného menového fondu [MMF] rozhodnutie Veľkej Británie o odchode z Európskej únie zredukuje ekonomický rast 19-člennej eurozóny v tomto aj budúcom roku. Hospodárstvo eurozóny sa v tomto roku podľa najnovšej predikcie fondu posilní o 1,6 % a v budúcom roku sa zväčší o 1,4 %. Pred britským referendom MMF prognózoval, že ekonomika eurozóny sa v tomto aj v budúcom roku posilní zhodne o 1,7 %.

SVET: Riziko insolvencií firiem vo svete prudko rastie. Vyplýva to z hodnotenia 160 krajín, kde priemerné hodnotenie rizika dosiahlo najvyššiu úroveň za posledných 16 rokov. To korešponduje so známkou B, ktorá predstavuje „značné riziko“. Informovala o tom spoločnosť Coface, ktorá sa zaoberá manažovaním kreditného rizika firiem. Nový stupeň hodnotenia rizikovosti E, ktoré predstavuje „extrémne riziko“, už dostali mnohé rozvíjajúce sa krajiny. Patria medzi nich Afganistan, Arménsko, Stredoafrická republika, Kuba, Eritrea, Irán, Irak, Líbya, Sudán, Sýria, Východný Timor, Venezuela, Jemen a Zimbabwe.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices