Európska komisia nám zablokovala eurofondy. Hrozí, že platiť budeme my

BRATISLAVA – Európska komisia nám zablokovala eurofondy. Peniaze z Bruselu k nám neprichádzajú od decembra minulého roka. Kontroly odhalili viaceré nezrovnalosti a preto peniaze stopli. Na to, aby sa rozbehnuté projekty mohli dokončiť, peniaze uvoľnila vláda. Teraz je na rozhodnutí EK, či nám ich Brusel preplatí. Ak nie, milióny eur pôjdu z nášho rozpočtu.

Ministerstvo zdravotníctva, ministerstvo školstva, pôdohospodárstva- tieto rezorty rozbehli a v niektorých prípadoch už aj dokončili projekty, na ktoré mali byť použité peniaze z eurofondov. Kontroly však zistili pochybenia, a preto Európska komisia peniaze z eurofondov Slovensku zablokovala.

Čakanie na preplatenie

„Na krajinu, ktorá má pozastavené čerpanie sa pozerá, že tam nie je niečo v poriadku,“ povedal predseda BSK Pavol Frešo.

Podľa ministerstva zdravotníctva však napríklad ich projekty nijako neutrpeli a všetky sú už dokončené. Peniaze totiž uvoľnila vláda a teraz budeme čakať, či nám ich Brusel preplatí. Ide o miliónové čiastky.

Plošná korekcia

„EK pozastavila žiadosti o platbu v operačnom systéme zdravotníctvo v celkovej výške 13,34 miliónov eur.“ povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Stanislava Luptáková.

Podľa Petry Masácovej, ktorá spravuje eurofondy pre Bratislavský samosprávny kraj, sa môže stať, že o peniaze prídeme. „Môže sa stať, že ak tie pochybenie vo verejnom obstarávaní, na ktoré je poukazované budú tak veľké a tak závažné, že Slovenská republika dostane takzvanú plošnú korekciu,“ vysvetľuje hovorkyňa na eurofondy Petra Masácová. Hovorkyňa podpredsedu vlády pre investície a informátizáciu tvrdí, že rozpočet ohrozený nie je.

Viac..  P. Lane: ECB je čoraz viac presvedčená, že rast miezd sa spomaľuje k normálu

„Pozastavenie platieb je jav, ktorý sa vyskytol už viackrát, po odstránení problémov boli platby odblokované a štátne zdroje tak nie sú ohrozené,“ povedala Beáta Dupaľová Ksenzsighová, hovorkyňa podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices