Lajcak MVO
Miroslav Lajčák s veľvyslancami krajín EÚ v SR. PHOTO: archív MZV.

Lajčák: Slovensko je v najužšom kruhu európskych diskusií o budúcnosti EÚ

O slovenskom predsedníctve v Rade EÚ a výzvach, ktoré stoja pred Európskou úniou, diskutoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák na osobitných stretnutiach s predstaviteľmi expertnej komunity mimovládneho sektora SR a následne s veľvyslancami členských krajín EÚ.

Na oboch stretnutiach zhodnotil minister M. Lajčák doterajší priebeh slovenského predsedníctva z hľadiska pripravenosti a kapacít a pripomenul aj prvé dva konkrétne úspechy, ktoré sa podarilo dosiahnuť od začiatku júla: otvorenie dvoch kľúčových kapitol v prístupovom procese EÚ so Srbskom a dohodu členských štátov o budúcoročnom rozpočte.

Slovenské predsedníctvo v Rade EÚ zároveň intenzívne pracuje na príprave najvýraznejšieho podujatia SK PRES – neformálnej schôdzke premiérov a prezidentov 27 členských štátov v Bratislave 16. septembra, kde majú lídri diskutovať o budúcnosti EÚ po odchode Británie.

S predstaviteľmi viac ako 30 subjektov vedeckej, podnikateľskej a akademickej komunity minister M. Lajčák rozbehol diskusiu o vízii budúcej Európy, ktorú by mali európski lídri ponúknuť svojim občanom.

„Slovensko je v najužšom kruhu európskych diskusií o budúcnosti EÚ, a preto je pre rezort diplomacie dôležité poznať názory a predstavy aktérov z rôznych oblastí spoločenského života a v týchto diskusiách ich názory zohľadniť,“ uviedol minister M. Lajčák. Zdôraznil, že Bratislavským summitom sa diskusie o EÚ neskončia a úlohou pre politické a spoločenské elity na Slovensku  bude aktívne stimulovať aj serióznu domácu diskusiu o tom, ako Európsku úniu priblížiť viac k ľuďom.

O dianí v Európskej únii z pohľadu predsedníckej krajiny hovoril minister M. Lajčák na pracovnom obede s veľvyslancami členských krajín EÚ pre Slovensko. Zhrnul doterajšie podujatia a kroky SK PRES a oboznámil diplomatov s pripravovanými predsedníckymi zasadnutiami na Slovensku so zameraním na vonkajšie vzťahy a zahraničnú politiku.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Najbližšie budú v Bratislave zasadať ministri pre európske záležitosti na neformálnej Rade EÚ pre všeobecné záležitosti (GAC) – už na budúci týždeň – a potom začiatkom septembra prídu do Bratislavy ministri zahraničných vecí EÚ na neformálnu Radu pre zahraničné záležitosti (Gymnich). Na oboch zasadnutiach sa plánuje aj účasť kandidátskych štátov a po septembrovej schôdzke sa ministri stretnú aj so svojimi kolegami z krajín Východného partnerstva. „Ani v čase, keď Únia čelí vlastným vnútorným výzvam, nemôžeme zabúdať, že sme globálny hráč a v našom susedstve sú partneri, ktorým musíme naďalej venovať našu pozornosť  a pomáhať im v ich transformácii a približovaní sa k európskym hodnotám a štandardom,“ konštatoval minister M. Lajčák.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices