mníchov
Policajti pred nákupným centrom v Mníchove

Streľba a mŕtvi v nákupnom centre v Mníchove, má ísť o teroristický útok

MNÍCHOV – V mníchovskom nákupnom centre Olympia sa strieľalo. Podľa polície si vyžiadala zranených aj mŕtvych. Situácia je neprehľadná. Na mieste sú stovky policajtov.

Ďalší priamy prenos, situáciu minútu po minúte a živé vysielanie môžete sledovať na www.noviny.sk

22:40 Počet obetí stúpa. Polícia práve na brífingu uviedla, že zomrelo najmenej osem ľudí.

V Mníchove nasadili GSG9. Ide o nemeckú špeciálnu protiteroristickú jednotku, ktorá je považovaná za elitu. Grenzschutzgruppe 9 bola pôvodne pohraničná stráž, neskôr sa špecializovali. Bola to prvá protiteroristická jednotka na svete.22:30 V Mníchove nasadila GSG9. Ide o nemeckú špeciálnu protiteroristickú jednotku. Grenzschutzgruppe 9 bola pôvodne pohraničná stráž,neskôr sa špecializovali.
Na sociálnej sieti vznikajú viaceré hashtagy. Jedným z nich je #prayforgermany. Obyvatelia mesta, ktorí ponúkajú nocľah ľudom, ktorí uviazli v meste je #offentur.
Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson je šokovaný streľbou v Mníchove, súciti s obeťami. Americký prezident Barack Obama prisľúbil Nemecku všetku pomoc, akú bude potrebovať.
Zamestnanci úradu nemeckej kancelárky Angely Merkel pripravujú krízový štáb a kontaktujú príslušné ministerstvá. Kancelára Merkel podľa agentúry DPA v úrade prítomná nie je.
Po dnešnom útoku v Mníchove sprísnili ostatné nemecké spolkové krajiny bezpečnostné opatrenia. Sprísnené opatrenia platia v Düsseldorfe, Kolíne nad Rýnom, Stuttgarte.

Polícia vyzýva ľudí, aby nerozširovali špekulácie. Dosť by im to pomohlo, uviedli na twitteri.

Špeciálne policajné jednotky pred nákupným centrom Olympia.

Televízia Skynews na twitteri zverejnila zábery, ktoré sa týkajú druhej streľby na metro stanici Marienplatz. Tú zatiaľ polícia nepotvrdila.

Televízia Skynews na twitteri zverejnila zábery, ktoré sa týkajú druhej streľby na Marienplatz.

Hovorca uviedol, že polícia dostala množstvo informácií o ďalších násilnostiach v meste, žiadne ale nepotvrdili. Policajti vyzývajú obyvateľov bavorskej metropole, aby zostali v budovách a nevychádzali na verejné priestranstvá.

Podľa hovorcu mníchovskej polície zatiaľ nemajú žiadne indiíce, že by išlo o islamistický atentát. Upozornil ale, že vyšetrovanie je len na začiatku.

Streľba v Mníchove prišla presne päť rokov po masakre na nórskom ostrove Utoya, kde Anders Breivik zabil 69 ľudí, väčšina z nich boli deti.

Z rozhovoru strelca so svedkom:
Svedok streľby: „Ty zas*aný Turek, mali by ti odseknúť hlavu.
Strelec: „Som Nemec“
Svedok mu ďalej vulgárne nadáva.
Strelec: „Narodil som sa v nemecku…. Bol som v stacionárnej starostlivosti.“

Spravodajská televízia N24 má video, na ktorom počuť, ako niekto strelcovi nadáva do cudzincov a on sa ohradí, že sa narodil v Nemecku. V ďalšom videu, ktoré ma televízia k dispozícii, strelec stojí na chodníku a náhodne strieľa do utekajúcich ľudí.

Mníchovská polícia potvrdila šiestich mŕtvych.

Polícia po tom, ako zastavila premávku metra aj mestskej hromadnej dopravy,nariadila aj evakuáciu hlavnej vlakovej stanice. Na mníchovskom letisku je podľa agentúry DPA premávka normálna.

Nemecká polícia vyzvala vodičov, aby opustili diaľnicu v smere na Mníchov. Má to uľahčiť príjazd policajných posíl kvôli streľbe v Nemecku.

Televízia CNN zverejnila fotografiu, ktorá ukazuje strelca pred reštauráciou McDonald´s

Nemecká polícia nevylučuje, že sa dnes Mníchov stal terčom teroristického útoku. Informoval o tom denník Bild. Agentúra DPA s odvolaním sa na bezpečnostné zložky uviedla, že všetko poukazuje na teroristický čin a policajti hovoria o „bezprostrednej teroristickej situácii.“

Nemeckého ministra vnútra Thomasa de Maiziéreho zatiaľ nikto informoval o dnešnej streľbe v Mníchove. S odvolaním sa na nemecké vládne zdroje to napísala agentúra Reuters. De Maiziére je podľa nej v lietadle na ceste do Spojených štátov na dovolenku. Podľa zdrojov Reuters zatiaľ nie je jasné, či bude minister v dovolenke, ktorú dnes zahájil, pokračovať, alebo sa kvôli udalostiam v bavorskej metropole vráti do Nemecka.

Slovák Stanislav Sivák si paniku nevšimol. Tvrdí, že Mníchovčania majú dôveru v políciu.

Nemecká polícia nevylučuje, že sa Mníchov stal terčom teroristického útoku.Bavorský premiér Seehofer zvolal kvôli útoku krízovú schôdzku.

V Mníchove je zrejme aj známa speváčka Eva Máziková.

Viac..  Ivan Štefanec: Slovenský startup získal 7,5 milióna eur od Európskej rady pre inovácie

Troch mŕtvych potvrdilo bavorské ministerstvo vnútra po dnešnej streľbe v nákupnom centre Olympia v Mníchove, informovala spravodajská stanica BBC. Agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorkyňu mníchovskej polície uviedla, že viacerí ozbrojenci zabili „veľa ľudí“. Špeciálne jednotky zatiaľ žiadneho z páchateľov nezadržali.

Policajti obkľučujú námestie Karslplatz v centre Mníchova, píše spravodajská televízia BBC.

Spravodajská televízia NTV hlási šesť mŕtvych.

Podľa televízie CNN prebieha v Mníchove druhá policajná akcia, nezávisle od akcie v obchodnom centre Olympiapark.

V nemeckom Mníchove žijú aj rodičia slovenského tenistu Iva Kleca. Jeho rodičia tiež nevedia viac ako dozvedeli sa z médií.

Mníchovská polícia na facebooku zverejnila nové informácie. Krátko pred šiestou ohlásili na polícii streľbu v nákupnom centre. Svedkovia hovoria o trochútočníkoch. Počet mŕtvych zatiaľ nie je známy. Vzhľadom na nejasnú situáciu, vyzývame všetkých ľudí, aby zostali doma. 

Nemecká polícia žiada verejnosť, aby nezverejňovala fotky ani videá z policajnej akcie. Podobný postup zaujala aj belgická polícia počas zásahu v bruselskom Molenbeeku.

Nemecká polícia pre televíziu RTL uviedla, že streľba si zatiaľ vyžiadala tri obete.

V meste je zastavená prevádzka metra. Nejde niekoľko električkových a autobusových liniek.

Policajné a hasičské autá neďaleko obchodného centra.

Zdroj: SITA

Sociálna sieť facebook už spustila Safety check, teda Kontrolu bezpečia.

Podľa telvízie BBC je personál nákupného centra stále vo vnútri. Jeden zo zamestnancov to povedal agentúre Reuters. „Bolo vypálených veľa výstrelov. Neviem presne koľko, ale bolo ich veľa,“ povedal jeden zo zamestnancov nákupného centra.

Polícia uviedla, že je možné, že útočí viacero osôb. Oficiálne ale túto informáciu nepotvrdila.

Streľba sa v Mníchove ozýva aj na námestí Karslplatz v centre, uviedla BBC. Polícia vyzýva ľudí, aby nevychádzali na ulice.

Takúto správu dostali všetci taxikári krátko po siedmej hodine. Ide o varovanie, aby nikoho v okolí nákupného centra nebrali.

Televízia CNN uviedla, že streľba začala o šiestej. Reportéri sa rozprávali so svedkom, ktorý bol počas útoku v nákupnom centre. Počul niekoľko výstrelov, začal utekať a vybehol z obchodného centra. Myslí si, že počul výstrely aj z podzemných garáží.

Nákupné centrum Olympia bolo otvorené spolu s neďalekým tlačovým centrom v roku 1972, keď sa v Mníchove konali letné olympijské hry. V rokoch 1993-1994 bolo rozšírené a modernizované. Ide o jedno z prvých veľkých nákupných centier v Nemecku a je stále jedným z najväčších v Bavorsku.

Mníchovská polícia bez upresnenia uviedla, že pri streľbe zomrelo niekoľko ľudí. Útočník je zrejme na úteku, polícia vyzvala obyvateľov, aby zostali doma.

Mníchovská polícia predpokladá, že útočník je len jeden. Jeho osud nie je známy.Polícia vyzvala obyvateľov, aby k nákupnému centru nechodili.

Útočník v Mníchove podľa televízie NTV zabil jedného človeka, desať zranil.Denník Münchner Abendzeitung udáva až 15 zastrelených. Polícia bilanciu nezverejnila. CNN uvádza, že streľba v Mníchove má jednu obeť.

Bavorský rozhlas s odvolaním sa na svedkov uviedol, že istý muž začal strieľať v kaviarni a taktiež v stanici metra. Médiá hovoria o viacerých mŕtvych.

„Je to zrejme niečo veľké,“ citovala agentúra DPA policajnú hovorkyňu. Ďalšie média uviedli, že polícia v oblasti podniká rozsiahly zásah, na mieste sú stovky policajtov.

Polícia sa k streľbe v Mníchove vyjadrovať zatiaľ nechce, na mieste je chaos. Na zverejnených záberoch ľudia utekajú. Policajti majú nepriestrelné vesty.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices