Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 28. týždňa 2016

Aj Slovensko môže pocítiť brexit

BREXIT: Podľa výpočtov Inštitútu finančnej politiky IFP výsledky britského referenda povedú k zníženiu nášho HDP o 0,1 až 0,2 p. b. už v tomto roku a v budúcom roku 2017 by mohli ukrojiť z nášho rastu 0,0 až 0,3 p. b. Pre prípad brexitu existujú podľa IFP tri scenáre, od toho optimistického, kedy by neistota na trhoch opadla a obchodné vzťahy s Veľkou Britániou by fungovali ako doteraz, až po pesimistický scenár, ktorý by viedol k výraznému narušeniu vzájomného obchodu, k recesii v Británii a významnému spomaleniu európskej ekonomiky. Zlatou strednou cestou by mohol byť realistický scenár. Ten podľa IFP predpokladá, že obchodné vzťahy medzi Britániou a EÚ budú do určitej miery narušené. V prípade naplnenia tohto scenára by sa slovenský HDP mal znížiť o 0,1 p. b. v tomto roku aj v roku 2017.

„Hlavný ekonóm BoE Andrew Haldane v závere minulého týždňa vyhlásil, že sa domnieva, že BoE bude musieť výrazne uvoľniť svoju menovú politiku, ak chce ochrániť ekonomiku Británie a jej pracovný trh. K takémuto kroku by podľa Haldana mala BoE pristúpiť už na svojom najbližšom zasadnutí v auguste,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Problém, kvôli ktorému predstavitelia britskej menovej autority vyčkávajú so znižovaním sadzieb, zrejme spočíva v tom, že nemajú dostatok údajov, aby mohli zhodnotiť reakciu podnikateľov a spotrebiteľov na výsledok referenda.

ROPA: Organizácia krajín vyvážajúcich ropu [OPEC] očakáva, že globálny dopyt po rope v tomto roku posilní o približne 1,2 mil. barelov denne na úroveň v priemere 94,2 mil. barelov denne. Prognóza rastu dopytu po rope sa tak v porovnaní s júnovou predikciou nezmenila. Kartel to uviedol v pravidelnej mesačnej správe. Rovnaký rast dopytu po rope organizácia predpokladá aj v budúcom roku.

Viac..  M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

ČÍNA: Spojené štáty podávajú sťažnosť na pôde Svetovej obchodnej organizácie [WTO] voči čínskym clám na vývoz surovín. Washington argumentuje tým, že clá, ktoré Číňania uvaľujú na export surovín, znevýhodňujú amerických výrobcov. Čína uplatňuje clá od 5 do 20 % na export deviatich surovín, vrátane kobaltu, medi a grafitu, ktoré sa využívajú vo viacerých priemyselných odvetviach od výroby leteckej techniky po produkciu chemikálií. Podľa USA sa predpokladalo, že Čína tieto clá zruší po vstupe do WTO v roku 2001, ale Peking to neurobil. Tieto clá zvyšujú náklady amerických výrobcov a podnecujú ich k tomu, aby sa ich plateniu vyhýbali presúvaním výroby do Číny. Americká obchodná politika sa javí ako potenciálna téma tohtoročnej kampane pred prezidentskými voľbami v USA. Republikán Donald Trump obviňuje Čínu z nekalých obchodných praktík a hovorí, že na čínsky dovoz uvalí vysoké clá.

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Narastajúce riziká vyplývajúce z aktuálneho geopolitického a ekonomického konania Čínskej komunistickej strany boli predmetom stretnutia …

Consent choices