Potraviny a nealkoholické nápoje na Slovensku patria k tým najlacnejším v EÚ

Snáď každého z nás zaujímajú cenovky na tovaroch v obchodoch a azda najdôležitejšími sú práve cenovky na potravinách. Tie totiž ukrajujú väčšinu z nášho rodinného rozpočtu. Ceny potravín nás často motivujú aj k vycestovaniu za nákupmi do okolitého zahraničia. Navyše, počas aktuálnej dovolenkovej sezóny nás zaujímajú nielen ceny u nás doma, ale aj v iných európskych krajinách. Pozreli sme sa preto na to, aká je cenová hladina potravín u nás a v s ostatných krajinách EÚ, kde môžeme potraviny kúpiť lacnejšie a kde naopak drahšie ako u nás. Vychádzali sme z najnovších údajov Eurostatu,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Záznam na celú obrazovku 22. 7. 2016 92910.bmpPotraviny a nealkoholické nápoje na Slovensku patria k tým najlacnejším v rámci EÚ. Nižšie ceny potravín ako u nás totiž nájdeme už len v 7 krajinách únie. Väčšinu Slovákov toto zistenie asi prekvapí a budú trvať na tom, že je u nás draho. A z určitého uhľa pohľadu majú predsa len pravdu. Ceny v našich obchodoch totiž najčastejšie porovnávame s cenami v susedných krajinách, kam zvykneme vycestovať na nákupy. A z tohto hľadiska už veľa dôvodov na úsmev nemáme. Potraviny a nápoje v slovenských obchodoch sú najdrahšie v porovnaní s krajinami V4. V Českej republike a Maďarsku nájdeme na cenovkách potravín približne o desatinu nižšie sumy ako u nás. A v Poľsku sú potraviny a nealkoholické nápoje až o – 30 % lacnejšie ako u nás. Je teda zrejmé, že Slovákom z prihraničných oblastí sa nákupy u susedov naozaj oplatia. Pri nákupnej turistike ale treba brať do úvahy aj náklady na dopravu a vývoj menových kurzov, ktoré nám z usporených peňazí čo – to ukroja.

Nakoľko obdobie letných dovoleniek máme v plnom prúde, Slovákov zaujímajú nielen ceny potravín v okolitých krajinách, ale aj v dovolenkových destináciách. Okrem krajín V4 nás potešia nákupy v potravinách aj v Rumunsku, kde sú ceny nižšie o – 28 %, a v Bulharsku, kde je lacnejšie o viac než pätinu. V ostatných, našincami obľúbených európskych destináciách si budeme musieť za potraviny priplatiť. V Chorvátsku, kam aj tento rok pravdepodobne zamieri väčšina Slovákov, sú ceny potravín a nealko nápojov len o 3 % vyššie ako u nás. To ale často neplatí pre obchody v dovolenkových letoviskách. Len mierne drahšie potraviny, o 4 až 8 %, sú aj v Španielsku, Portugalsku a Slovinsku. V Grécku si už ale za potraviny priplatíme viac, 16 %, a vo Francúzsku a v Taliansku až takmer štvrtinu.

Viac..  OZ KOVO vyzýva na naliehavú ochranu oceliarstva a zamestnanosti v EÚ

V Európskej únii ako takej sú potraviny približne o 13 % drahšie ako na Slovensku a v eurozóne o 17 %. Najťažšie by sa našincom nakupovalo v Dánsku, keďže v tamojších obchodoch sú cenovky na potravinách až o 63 % vyššie ako u nás. O dve pätiny sú potraviny a nealko nápoje drahšie vo Švédsku a približne tretinu si za ne musíme priplatiť v susednom Rakúsku, ale aj vo Fínsku, v Írsku a Luxembursku.

Záznam na celú obrazovku 22. 7. 2016 92944.bmpNech ideme nakupovať akékoľvek potraviny, všetko sa z cenového hľadiska najviac oplatí v Poľsku. Týka sa to predovšetkým Slovákov žijúcich na severe našej krajiny. Najvýraznejší cenový rozdiel oproti slovenským obchodom je pri cenách olejov a tukov, ktoré sú nižšie až o – 43 % ako u nás. O približne tretinu lacnejšie nás ale v poľských potravinách vyjdú aj chlieb a pečivo, ryby, mlieko, syry, vajcia a mnohé ďalšie potraviny.  Našinci z Bratislavy a okolia zase s obľubou vycestujú na nákupy do Česka či Maďarska. Ceny potravín v oboch týchto krajinách sú,  zhodne o zhruba desatinu, nižšie ako u nás. Pri väčšine potravín je preto v podstate jedno, či ich kúpime v Česku alebo v Maďarsku. Zároveň však platí, že ak máme na nákupnom zozname mäso alebo ryby, tak sa nám oplatí cesta do Maďarska, lebo v Česku sú tieto položky ešte o niečo drahšie ako u nás. Maďarsko je správnou voľbou aj pre nákup nealko nápojov. V Česku sa nám zase oproti Maďarsku o niečo viac oplatí kúpiť mlieko a mliečne výrobky, oleje a tuky, či ovocie a zeleninu.

 

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices