Robotika zažíva boom. Poslanci chcú riešiť možné riziká

Využívanie robotov je čoraz častejšie a okrem toho, že sa využívajú v medicíne či v poľnohospodárstve, zaujímajú čoraz stálejšie miesto aj pri riadení vozidiel či lietadiel. Parlamentný výbor teda uskutočnil diskusiu s odborníkmi o možných rizikách, bezpečnosti a zodpovednosti pri využívaní robotov.

Vzhľadom na to, že sa robotika stáva súčasťou bežných spotrebičov a funguje do určitej miery autonómne, poslanci zdôraznili potrebu právnych predpisov. Tie by sa mali aktualizovať spolu s vedeckými postupmi v tejto oblasti. Podľa prieskumu Eurobarometra z roku 2015 vníma 72 % ľudí roboty ako spoločensky prospešné.

Podľa profesora Oxfordskej univerzity Niela Bowermana by Európa mohla zmierniť dopad čoraz väčšieho využívania robotiky: Európska únia by mala mať globálny pohľad vo svojom prístupe k umelej inteligencii. Je možné, že nie všetky krajiny sa dobre prispôsobia niektorým pokrokom. Únia môže vytvoriť rámec, ktorý prispeje k stabilite a k hospodárskemu pokroku.“

Európska únia v súčasnosti podporuje 120 projektov zaoberajúcich sa robotikou v rámci programu SPARC. Na tento účel bolo sprístupnených 700 miliónov eur až do roku 2020 v rámci výskumného a inovačného programu Horizont 2020.

Viac..  Miriam Lexmann podrobne o prijatom prelomovom zákone o umelej inteligencii

O vik

Odporúčame pozrieť

Horizont 2020: investície do výskumu a inovácií EÚ sa vo veľkej miere oplatia

Horizont 2020, program EÚ pre výskum a inováciu, ktorý prebieha od roku 2014 do roku …

Consent choices