Ministri hovorili o rozširovaní Európskej únie, jednej z hlavných priorít slovenského predsedníctva

BRATISLAVA – V Bratislave sa stretli na dvojdňových rokovaniach ministri zahraničných vecí. Rozprávali sa o rozširovaní Európskej únie, ktorá je jednou z hlavných priorít slovenského predsedníctva.

Rokovanie, na ktorom sa zúčastnili zástupcovia kandidátskych krajín, Európskej komisie a Európskej služby pre vonkajšiu činnosť, bolo súčasťou dvojdňového stretnutia ministrov a štátnych tajomníkov členských štátov Európskej únie zodpovedných za európske záležitosti. Napriek Brexitu považujú Európsku úniu za úspešný projekt.

„Chceme, aby v procese rozširovania bolo jasné, čo majú krajiny robiť a na druhej strane chceme hovoriť s členskými krajinami a povedať im, že ak kandidáti robia konkrétne kroky, tak na konci nášho predsedníctva musí byť pokrok smerom k Európskej únii veľmi zreteľný,“ potvrdil Splnomocnenec vlády SR pre predsedníctvo SR v Rade EÚ Ivan Korčok po rokovaní so zástupcami Albánska, Srbska, Čiernej Hory, Macedónska a Turecka.

Turecko nevynechali

Kandidátske krajiny však musia rovnako ako členské v takomto prípade vysvetľovať tento postoj svojim občanom. Podľa Ivana Korčoka sa toto vraj deje v každej z kandidátskych krajín.

Korčok zopakoval, že krajina polmesiaca ostáva aj v súčasnej turbulentnej vnútropolitickej situácii dôležitým partnerom pre EÚ. „Máme s Tureckom akčný plán, legitímne inštitúcie majú podporu, zároveň pozorne sledujeme všetky kroky, ktoré Turecko prijíma,“ zdôraznil.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

„Všetky tieto kroky musia byť v súlade s demokratickými princípmi a kodanskými kritériami, ktoré sú podmienkou pokračovania v rokovaní v rámci prístupového procesu,“ uviedol Korčok.

Vystúpila Jana Kirschner

Večer na Bratislavskom hrade bol už včera viac uvoľnený, v rámci galavečere vystúpila speváčka Jana Kirschner. Štátny tajomník všetkým prítomným vysvetlil, prečo sa rozhodol pozvať práve ju.

„Vy ste raz povedali, že vaša tvorba nie je pre tých, ktorí hľadajú ľahké odpovede. Dúfam, že to teraz nepopriete. Toto je vhodné vyjadrenie práve pre toto publikum, pretože tiež hľadá odpovede na neľahké otázky,“ dodal Korčok.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices