SIS: Slovensku nehrozí žiadny teroristický útok

BRATISLAVA – Podľa Slovenskej informačnej služby, Slovensku momentálne nehrozí žiadny teroristický útok. Napriek tomu, ale naša tajná služba aktívne spolupracuje s európskymi partnermi. Vyplýva to z výročnej správy Slovenskej informačnej služby.

Slovenská informačná služba vo svojej výročnej správe za rok 2015 tvrdí, že svoju spravodajskú pozornosť zamerala na monitorovanie a vyhodnocovanie teroristických rizík pre EÚ. A to v kontexte nárastu útokov a hrozieb zo strany islamistických radikálov, najmä z Islamského štátu.

„SIS v roku 2015 nezaznamenala bezprostrednú hrozbu teroristického útoku voči Slovenskej republike, ani voči jej občanom, či záujmom v zahraničí,“ uvádza sa vo výročnej správe SIS.

Zbrane zo Slovenska

Odborníci sa zhodujú, že Slovensko je tranzitným územím, cez ktoré neraz prechádzajú ľudia, čo sú neskôr na západe Európy aktívni v teroristickej činnosti. Podľa experta na terorizmus Jozefa Klavca, bezprostredné ohrozenie Slovenska nie je veľké. Ako dodáva, sú známe prípady, keď teroristi na Slovensku nakupovali zbrane pre Hizbaláh, Hamas či Iránsku republikánsku armádu.

„My sme krajina, ktorá poskytuje logistiku potenciálnym teroristom,“ myslí si Igor Cibula z Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov.

„SIS poskytla informácie britským kolegom o pobyte jednej osoby, ktorá bola na Slovensku a ktorá bola zainteresovaná do teroristických útokov v londýnskom metre,“ prezradil bývalý šéf rozviedky SIS Igor Cibula. Podľa neho, naša tajná služba ochotne zdieľa informácie, aby bola akceptovateľným partnerom pre veľké spravodajské služby.

Viac..  Poľsko vyzvalo EÚ na uvalenie sankcií na agroprodukty z Ruska a Bieloruska

Verejná mienka

„Problém je, že výmena informácií medzi európskymi krajinami na úseku boja proti terorizmu veľmi nefunguje,“ myslí si Jozef Klavec.

V správe SIS sa konštatuje, že o Slovensko sa naďalej vo zvýšenej miere zaujímajú aj spravodajské služby cudzích štátov. Tajní tak podľa vlastných slov musia vykonávať adekvátne kontrašpionážne opatrenia.

Ako sa ďalej píše v správe SIS, v roku 2015 pretrvávala snaha viacerých zahraničných spravodajských služieb o infiltráciu do ústredných orgánov štátnej správy a bezpečnostných zložiek. Podľa šéfa Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov však tieto aktivity nie sú ničím výnimočné.

Zaznamenaný bol aj nárast aktivít zameraných na ovplyvňovanie verejnej mienky. A to vzhľadom na napätie vo vzťahoch medzi Ruskom a Západom. Odborník dodáva, že v niektorých autokratických režimoch bez okolkov vstupujú tajné služby do informačnej vojny.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices