Sýrsky žiadateľ o azyl sa v Nemecku vyhodil do vzduchu, zranil dvanásť ľudí

ANSBACH – V nemeckom meste Ansbach sa v nedeľu večer po desiatej hodine vyhodil do vzduchu neúspešný sýrsky žiadateľ o azyl pred vstupom na hudobný festival Ansbach Open. Podľa portálu nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung zranil 12 ľudí, z toho troch ťažko.

Explózia otriasla centrom Ansbachu krátko po desiatej večer. Zahynul pri nej iba samotný páchateľ, ktorý sa najprv pokúšal dostať priamo medzi 2 500 divákov hudobného podujatia, na ktorom účinkovali populárni nemeckí speváci. Podľa FAZ však nemal vstupenku, preto ho usporiadatelia nevpustili.

Terorizmus nevylúčili

Po presnom motíve jeho činu polícia pátra, podľa N24 nevylúčila ani islamistický motív. Na mieste činu sa podľa bavorského denníka Süddeutsche Zeitung našli kovové úlomky pochádzajúce z bomby. Podľa denníka sa atentátnik, ktorý mal na chrbte batoh, vyhol bezpečnostnej prehliadke pri vstupe na festival a radšej zamieril k plnej vinárni, pred ktorou sa o 22:15 odpálil.

Do Nemecka prišiel 27-ročný Sýrčan pred dvoma rokmi a požiadal o azyl. Podľa nemeckej spravodajskej televízie N24 mu azyl zamietli, udelili mu však dočasné povolenie k pobytu. V minulosti sa už dvakrát pokúsil o samovraždu a liečil sa v miestnej nemocnici.

Islamistický samovražedný útok

Výbuch nálože bol podľa bavorského ministra vnútra Joachima Herrmanna zrejme islamistickým samovražedným útokom.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Zatiaľ ale podľa neho neboli nájdené dôkazy, ktoré by ukazovali útočníkove napojenie na teroristické hnutie Islamský štát. „Môj osobný odhad, ktorý bohužiaľ považujem za veľmi pravdepodobný je, že toto bol skutočný islamistický samovražedný útok,“ povedal v rozhovore s agentúrou DPA Herrmann.

Podľa ministra útok nemožno považovať za obyčajný pokus o samovraždu, pretože Sýrčan pridal do batohu s výbušninou aj veľa ostrých kovových častí. Ich cieľom je v okolí výbuchu napáchať čo najväčšie škody. „Preto musíme vychádzať z toho, že toto nebola len obyčajná samovražda, pretože chcel zrejme zabiť čo najviac ľudí,“ povedal.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecko: Nová politická strana chce rozpustiť EÚ a zrušiť klimatické politiky

Nová nemecká politická strana, Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW), sa v prípade úspechu v tohtoročných voľbách …

Consent choices