Filmová cena LUX 2015 má už svojich troch finalistov

Keď otvorím oči, Môj život ako cuketa a Toni Erdman. Toto sú tri z desiatich nominovaných filmov, ktoré sa budú tento rok uchádzať o Filmovú cenu LUX, ktorú už po desiaty rok udeľuje Európsky parlament. Každý z nich predstavuje odlišný žáner, tému i umelecké spravovanie: svedectvo mladej generácie v Tunisku, animovaný film o živote v sirotinci a politická tragikomédia o súčasnom pracovnom prostrední.

Do finále tohtoročnej Filmovej ceny LUX sa z desiatich nominovaných filmov dostali tri nasledovné:

Keď otvorím oči (A peine j´ouuvre les yeux) – režisérka Leyla Bouzid (Francúzsko, Tunisko, Belgicko, Spojené arabské emiráty),

Môj život ako cuketa (Ma vie de courgette) – režisér Claude Barras (Švajčiarsko, Francúzsko),

Toni Erdman – režisérka Maren Ade (Nemecko, Rakúsko, Rumunsko).

Finalistov vyhlásila 26. júla predsedníčka kultúrneho výboru Silvia Costa počas Benátskych dní v Ríme.

Všetky tri filmy budú otitulkované v 24 jazykoch EÚ. O októbra do decembra sa budú premietať vo viac ako 50 mestách po celej Európe počas dvadsiatich rôznych festivalov. Pre víťazný film bude vyrobená i verzia pre zrakovo a sluchovo postihnutých a okrem toho získa i podporu počas svojho medzinárodného uvedenia do kín.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

O tom, kto z troch finalistov sa stane tohoročným víťazom, rozhodnú svojím hlasovaním poslanci Európskeho parlamentu. Jeho meno sa dozvieme 23. novembra počas plenárneho zasadnutia. Na slávnostnom odovzdávaní ceny LUX sa zúčastnia všetci traja režiséri, ktorí sa dostali do finále.

Filmová cena LUX tento rok oslavuje svoje desiate výročie. Pri tejto príležitosti sa budú v Bruseli 10. októbra konať viaceré podujatia, na ktorých sa okrem poslancov zúčastnia aj popredné osobnosti európskeho filmu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices