Útočník z Ansbachu prisahal vernosť vodcovi Islamského štátu

ANSBACH – V nemeckom meste Ansbach sa v nedeľu večer po desiatej hodine vyhodil do vzduchu neúspešný sýrsky žiadateľ o azyl pred vstupom na hudobný festival Ansbach Open. Podľa portálu nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung zranil 15 ľudí.

Explózia otriasla centrom Ansbachu krátko po desiatej večer. Zahynul pri nej iba samotný páchateľ, ktorý sa najprv pokúšal dostať priamo medzi 2 500 divákov hudobného podujatia, na ktorom účinkovali populárni nemeckí speváci. Podľa FAZ však nemal vstupenku, preto ho usporiadatelia nevpustili.

Na mieste činu sa podľa bavorského denníka Süddeutsche Zeitung našli kovové úlomky pochádzajúce z bomby. Podľa denníka sa atentátnik, ktorý mal na chrbte batoh, vyhol bezpečnostnej prehliadke pri vstupe na festival a radšej zamieril k plnej vinárni, pred ktorou sa o 22:15 odpálil.

Do Nemecka prišiel 27-ročný Sýrčan pred dvoma rokmi a požiadal o azyl. Podľa nemeckej spravodajskej televízie N24 mu azyl zamietli, udelili mu však dočasné povolenie k pobytu. V minulosti sa už dvakrát pokúsil o samovraždu a liečil sa v miestnej nemocnici.

Útočník pred časom podľa bavorského ministra vnútra Joachima Herrmanna prisahal, že spácha teroristický čin na území Nemecka. Vyplýva to z videozáznamu objaveného vyšetrovateľmi v jeho mobilnom telefóne.

Vernosť vodcovi ISIS

Páchateľ zároveň vyjadril oddanosť abú Bakrovi Baghdádímu, vodcovi samozvaného kalifátu Islamský štát, zistilo sa ďalej z inkriminovanej nahrávky podľa Herrmanna. Nemecká polícia v skorých ranných hodinách zatkla možného útočníkovho komplica.

Viac..  Poľnohospodári zablokovali hranicu Hodonín-Holíč, protestujú proti krokom EK

V byte páchateľa polícia objavila materiál na výrobu ďalších bômb vrátane paliva, kyseliny chlorovodíkovej a čistiacich prostriedkov založených na alkohole. Okrem toho sa tu našli salafistické dokumenty, ktoré odkazujú na ultrakonzervatívne reformné hnutie v sunnitskom islame, doplnil Herrmann.

Nasadenie armády

Bavorský minister vnútra vyzval spolkovú vládu, aby umožnila nasadenie armády pri atentátoch. Povojnová ústava to ale neumožňuje. Vojsko je možné povolať len pri ohrození krajiny. Herrmann žiada aj úpravy ďalších spolkových zákonov, ktoré riešia trestnoprávne a prisťahovalecké otázky.

„Musíme ostatným vyjasniť, že zákony tejto krajiny sa musia rešpektovať,“ povedal. Kto tak neurobí, bude podľa neho musieť Nemecko opäť opustiť.

 Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecko: Nová politická strana chce rozpustiť EÚ a zrušiť klimatické politiky

Nová nemecká politická strana, Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW), sa v prípade úspechu v tohtoročných voľbách …

Consent choices