Britská premiérka May v Bratislave: S Ficom hovorila o bezpečnosti

BRATISLAVA / Európska únia musí dať občanom novú víziu vývoja v súvislosti v vystúpením Británie z Únie, povedal po schôdzke s britskou premiérkou Theresou May slovenský premiér Robert Fico. Theresa May uviedla, že krajina chce po brexite udržať s EÚ úzke vzťahy.

Slovenský premiér Robert Fico očakáva, že ako Británia tak aj EÚ do podania oficiálnej žiadosti Británie o vystúpení z EÚ pripravia vlastné stanoviská.

„Predpokladáme, že Británia využije tento čas na prípravu a predstavenie vlastných vízií, ktoré chce mať s Európskou úniou. Slovenská vláda verí, že zostávajúca dvadsaťsedmička využije tento čas na to, aby ponúkla európskej verejnosti odpoveď, ako má vyzerať Európska únia po brexite,“ uviedol Robert Fico.

O ďalšom vývoji EÚ budú v septembri na summite v Bratislave hovoriť štátnici 27 členských štátov Únie okrem Británie.

Britská premiérka Theresa May po schôdzke s Ficom uviedla, že Londýn chce pri vyjednávaniach s EÚ nájsť riešenie, ktoré ukľudní obavy britských voličov v oblasti migrácie a ktoré Británii poskytne prístup k spoločnému trhu. Britská premiérka zopakovala, že Londýn žiadosť o vystúpenie z Únie do konca tohto roku nepodá.

Spoločné vzťahy

Theresa May a Robert Fico prebrali aj slovensko-britské vzťahy. Vraj sú dobré a obe krajiny si rozumejú najmä v biznise. „Naše ekonomické vzťahy sú veľmi dobré. Export z Británie na Slovensko narástol minulý rok o 37 percent,“ uviedla britská premiérka.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Aj preto chcú Briti naďalej spolupracovať. Hoci opúšťame Európsku úniu, neopúšťame Európu, neopúšťame svet, tvrdí premiérka.

Voľný pohyb osôb

Voľný pohyb osôb, ktorý takmer stotisíc našincov na ostrovoch zaujíma najviac, však zrejme utrpí. „V referende sa britskí občania veľmi jasne vyjadrili, že sú proti úplnej slbodode pohybu a chcú mať nad ňou kontrolu. Toto musíme rešpektovať. Zároveň ale chceme výhody prístupu na trh s tovarmi a službami,“ dodala Theresa May.

Briti taktiež chcú, aby ich občania žijúci v štátoch Euróspkej únie mali rovnaké výhody ako našinci u nich. „Tu som požiadal britskú premiérku o osobitnú mieru starostlivosti o občanov Slovenskej republiky, ktorí v Británii pracujú,“ uviedol Robert Fico.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

brexit, londyn

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a …

Consent choices