Europarlament na Facebooku: Tieto príspevky vás zaujali najviac

Ako už isto viete, Európsky parlament je prítomný na takmer všetkých sociálnych sieťach, na snáď najobľúbenejšou je Facebook. Sleduje ho tu už viac ako 2 milióny ľudí. Prečítajte si, ktoré témy fanúšikov zaujali počas uplynulého polroka najviac.

Medzinárodný deň žien

Najpopulárnejším príspevkom za uplynulý polrok bol post venovaný Medzinárodnému dňu žien. Parlament sa ho tento rok rozhodol zasvätiť utečenkám. „Všetkým týmto odvážnym ženám, ktorých je veľa na celom svete, prajem len to najlepšie,“ znel jeden z mnohých komentárov.

Schengen

Schengenský priestor, v rámci ktorého môžu ľudia cestovať bez pasu, bol tento rok kvôli migračnej kríze v ohrození. 17. februára mu Európsky parlament venoval post, ktorý podnietil rozsiahlu debatu, počas ktorej zazneli rozličné názory. „Ako Brit žijúci v Luxembursku od doby, keď Schengenský priestor ešte neexistoval, som presvedčený, že voľný pohyb osôb je výhoda, ktorú by sme si mali udržať. A preto teraz musíme lepšie strážiť vonkajšie hranice,“ napísal jeden z diskutujúcich. Iný sa zas vyjadril, že mu „nevadí, ak v záujme našej bezpečnosti obnovíme kontroly na vnútorných hraniciach. Som za to, aby sa cestujúci kontrolovali na hraniciach všetkých krajín Schengenu.“

Migračná kríza

Veľkú sledovanosť malo aj video o migračnej kríze vysvetľujúce kto má v EÚ právo na azyl. Aj tu sa názory diskutujúcich rôznili. „Je to hanba, že nevieme pomôcť utečencom, ktorým hrozí nebezpečenstvo a nevieme sa postarať o to, aby bol náš kontinent bezpečný pre všetkých občanov. Taliansko, Grécko atď. sme nechali, nech si hranice strážia sami, no teraz sa tento problém týka celej EÚ. Nezabúdajme, že ľudia sa práve v tomto momente topia v mori a my sa na to pozeráme z pohodlí svojich domovov. Je to neakceptovateľné,“ ľutoval situáciu jeden z reagujúcich. Iný zas kritizoval Merkelovej otvorenú náruč, ktorá „rozhnevala veľa ľudí a prinesie Európe problém, pretože mnohí utečenci sa nebudú vedieť prispôsobiť nášmu spôsobu života.“

Medzinárodný deň spomienky na obete holokaustu

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

27. januára chcel Európsky parlament na Facebooku informovať o tom, ako bojuje proti diskriminácii. Tento príspevok ďalej zdieľali mnohí fanúšikovia. „Spoločnému projektu, ktorý sa volá Európska únia, by som chcel povedať veľké ďakujem. Potrebuje sa síce v mnohých oblastiach zlepšiť, no hlavne vďaka nej sa za posledných 70 rokov v žiadnej krajine EÚ nezopakovali žiadne takéto zverstvá, čo je po prvýkrát v európskej histórii,“ tešil sa jeden z nich.

Nový rok

Veľký úspech zožal už prvý tohtoročný príspevok, keď Európsky parlament všetkým želal len to najlepšie.

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Komisia predstavila správu o stave Schengenu za uplynulý rok, ktorá zároveň stanovuje nové priority na nasledujúci …

Consent choices