Mladí hendikepovaní ľudia spoznajú najkrutejšie miesta II. svetovej vojny

V plynových komorách vyhladzovacích táborov vytvorených nacistickým Nemeckom počas II. svetovej vojny vždy medzi prvými skončili deti, ľudia nad 60 rokov a zdravotne postihnutí. Dnes žije na Slovensku približne rovnaký počet hendikepovaných ľudí koľko ich skončilo v plynových komorách počas vojny. Tento fakt inšpiroval bývalú investigatívnu novinárku Moniku Ščevovichovú, ktorá po ťažkej autonehode skončila na invalidnom vozíku k vytvoreniu pilotného projektu jej občianskeho združenia Pomoc človeku: Poznaj svoju minulosť a nezabudni.

Záznam na celú obrazovku 19. 8. 2016 153308.bmp

Mladí hendikepovaní ľudia spoznajú na konci augusta najkrutejšie miesta II. svetovej vojny a budú konfrontovaní so skutočnosťou, že rovnakí ľudia ako oni, išli spolu s deťmi, starými ľuďmi rovno z „dobytčákov“ do plynových komôr. Podľa oficiálnych odhadov ich tam do konca vojny skončilo vyše 250 000. To je aj súčasný odhad počtu ťažko zdravotne postihnutých ľudí na Slovensku.

„Pokladáme si za povinnosť po 71 rokoch od skončenia najstrašnejšej vojny v histórií poukazovať na fakt, ako málo stačí k rozpútaniu takej hrôzy, ktorá mala za následok desiatky miliónov obetí. Sme telesne postihnutí mladí ľudia. Aj naša komunita svojim nezáujmom o politické dianie v tejto krajine spolu s využitím svojho práva slobodnej voľby môže zapríčiniť, že aj desiatky rokov po skončení II. svetovej vojny sedia v laviciach NR SR ľudia, ktorí sa nijak netaja svojimi sympatiami k ThDr. Jozefovi Tisovi. Bez hanby popierajú holokaust, nosia gardistické uniformy, zdravia sa gardistickým pozdravom „Na Stráž!“ a viacerí o Adolfovi Hitlerovi verejne prehlasujú, že bol veľmi schopný manažér, “ povedal Martin Bernadič, spoluautor myšlienky projektu.

Súčasťou realizácie projektu je overovanie historických faktov s dokumentáciou existujúcich občianskych združení, záujmových spolkov a spoločností, ktoré sa zaoberajú týmto historickým obdobím.  „Získané informácie nám potvrdili, že v súčasnosti pravdepodobne už neexistuje overiteľná informácia o preživších zdravotne postihnutých“ povedala Monika Ščevovichová autorka projektu.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Návšteva Múzea bývalého nacistického nemeckého vyhladzovacieho tábora Auschwitz – Birkenau (dnešný Osvienčim v Poľsku) bude o niečo iná ako zažije bežný návštevník. Spolupracujúce organizácie na projekte zabezpečili špecifickú prehliadku určenú práve pre hendikepovaných ľudí.  Budú konfrontovať seba samých s historickými faktami a reáliami, ktorých sa budú môcť fyzicky dotknúť.

Výnimočný projekt zaujal nie len komunitu postihnutých ľudí, ale aj ďalšie autority Slovenska. Oficiálnu záštitu nad projektom prevzal Minister školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Peter Plavčan, Poľský inštitút v Bratislave a Generálny konzul SR v Krakowe Ivan Škorupa. Spoluorganizátorom projektu je Národný ústav celoživotného vzdelávania.

Hlavným cieľom hendikepovaných ľudí je konfrontácia s minulosťou. Súčasťou je prezentovať aj značku Good Idea Slovakia a predsedníctvo v Rade EÚ (pod značkou SK PRES) nielen europoslankyňou Janou Žitňanskou, ale aj samotnými účastníkmi v rôznych diskusiách.

Mediálnymi partnermi projektu je TV JOJ, Európske noviny a agentúra TASR.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices