zitnanska
Europoslankyňa Jana Žitňanská. PHOTO: © European Union- EP.

Jana Žitňanská: Najmenším diabetikom by pomohli zdravotné sestry na školách a v škôlkach

Pandémia tretieho tisícročia. Aj tak sa hovorí ochoreniu Diabetes mellitus, ktorý poznáme pod názvom cukrovka. Na svete týmto ochorením trpí asi 415 miliónov ľudí, z toho 60 miliónov v Európe, a počet každoročne rastie.

Europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA) pri príležitosti svetového dňa diabetu (14. november) upozorňuje nielen na prevenciu, ale aj na pomoc diabetikom v ich každodennom živote. Podľa poslankyne je napriek narastajúcemu výskytu ochorenia akceptácia zo strany spoločnosti na mnohých úrovniach nízka.

“Bariéry musia prekonávať najmä tí najmenší pacienti a ich rodičia. Na Slovensku sme zažili už aj prípady, kedy deti neboli z dôvodu ochorenia prijaté do škôlky, školákom chodia pichať inzulín cez prestávky rodičia, a mnohé rodiny to zvládajú len vďaka pomoci ochotných pedagógov.” Jana Žitňanská si myslí, že vhodným riešením by bola prítomnosť zdravotných sestier v predškolských zariadeniach a na školách. Na Slovensku máme približne 400 000 diabetikov a približne každý tretí deň je diagnostikovaný nový detský diabetik.

Deti trpia najčastejšie diabetom prvého typu a sú odkázané na podávanie inzulínu. Musia si pravidelne kontrolovať hladinu cukru v krvi, dodržiavať stravovanie, no ako hovorí Jana Žitňanská, v žiadnom prípade nejde o ochorenie, pre ktoré by malo byť dieťa vylúčené z kolektívu.

Od tohto typu je potrebné odlíšiť Diabetes typu dva, ktorý postihuje najmä dospelých a je podmienený viacerými faktormi. Podľa Medzinárodnej diabetickej federácia (IDF) súvisí najmä s nezdravým životným štýlom a je možné mu predchádať. Podľa odborníkov len polovica ľudí postihnutých týmto typom cukrovky vie o svojej chorobe.  A pritom následky tohto ochorenia môžu byť pre pacienta fatálne: slepota, problémy s obličkami, srdcom, hrozba amputácie dolných končatín. Europoslankyňa Žitňanská preto vyzýva ľudí , aby nepodcenili príznaky ako dýchavičnosť, častý smäd, časté močenie, bolesti brucha či malátnosť a dali si zmerať u svojho lekára hladinu cukru v krvi. „Jedno takéto vyšetrenie vám môže zachrániť život,“ hovorí Jana Žitňanská

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Pre nedostatok pohybu a aktivít u detí IDF predpokladá v nasledujúcich rokoch nárast tohto typu aj u nich. Viac pohybu, zdravšie stravovanie, relax a nielen zdravý, ale aj šťastný životný štýl je podľa IDF cesta, akou môžeme tomuto ochoreniu predchádzať.

JZ
Deťom a rodičom pomáhajú kontrolovať cukor tzv. pumpy, v budúcnosti by mohli aj školské zdravotné sestry. PHOTO: Archív JŽ.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska zdravotná únia je lepšie pripravená na boj proti ohrozeniam zdravia

Podľa nedávnych prieskumov Eurobarometra[1] patrí zdravie medzi hlavné priority európskych občanov. Dve nové správy, ktoré boli …

Consent choices