Europoslankyňa Jana Žitňanská a spevácky zbor Technik Akademik. PHOTO: Kancelária JŽ.

Jana Žitňanská: Technik Akademik priniesol do priestorov Európskeho parlamentu čaro Vianoc

Brusel, 30. novemberEuroposlankyňa Jana Žitňanská (NOVA, ECR) privítala 29. novembra na pôde Európskeho parlamentu spevácky zbor Technik Akademik. Europoslanci, zamestnanci inštitúcii Európskej únie, či Slováci žijúci v Belgicku si tak mohli vypočuť vianočné skladby nielen zo Slovenska, ale aj melódie z viacerých kútov Európy. Slovenský zbor tak symbolicky otvoril adventné obdobie v Bruseli.

„Som nesmierne rada, že práve Technik Akademik priniesol do priestorov Európskeho parlamentu čaro Vianoc. Teleso patrí k špičke amatérskeho zborového umenia a jeho výkon opäť raz urobil Slovensku dobré meno,“ uviedla Jana Žitňanská.

Na Vianočnom koncerte zazneli Pastorále z autorskej dielne dirigenta zboru Pavla Procházku a európske koledy spievané v originálnych jazykoch. Jana Žitňanská dodáva: „Zbor má v repertoári všetky koledy Európskej únie v pôvodnom jazyku, čo je skutočne jedinečné. Hoci sme ich z časových dôvodov nemohli všetky uviesť, verím že väčšina publika si tú svoju našla.“ Svojim najznámejším koledám sa tak potešili napríklad europoslanci z Poľska, Británie, či Českej republiky.

Europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL, EPP) hovorí, že koncert krásne zapadol do adventnej atmosféry a to nielen repertoárom, ale aj celkovou náladou. „Zbor svojim optimistickým spevom prežiaril hektický zhon Európskeho parlamentu,“ doplnil český europoslanec.

Viac..  Eugen Jurzyca: Je dobre, že pre médiá budú platiť rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách

Po koncerte sa prezentovala aj slovenská gastronómia v podobe medovníčkov zo Slovenskej chránenej dielne z Piešťan, či vína zo Šenkvíc Počas prebiehajúceho predsedníctva Slovenskej republiky v Rade Európskej únie je aj vďaka podujatiam tohto typu záujem širokej verejnosti o našu krajinu stále vyšší a eventy so slovenskou tematikou veľmi obľúbené.

Miešaný spevácky zbor Technik Akademik bol založený v roku 2005 a jeho zakladajúcimi členmi sú bývalí členovia vysokoškolského speváckeho zboru Technik. Pod umeleckým vedením dirigenta Pavla Procházku zbor uviedol niekoľko jedinečných a úspešných projektov ako Eurokoledy, Vyšegrádske koledy, Eurofolklór a zúčastnil sa na viacerých medzinárodných festivaloch.

PHOTO: Kancelária JŽ.
PHOTO: Kancelária JŽ.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices