Zitnanska
PHOTO: © Milina Strihovská.

Janu Žitňanskú ocenili za pomoc osobám so zdravotným postihnutím

Ocenenie Veľké srdce Imobilia pre osobnosť  z rúk Maťa Švaňu prevzala Jana Žitňanská. Podľa o.z. Imobilio dôvodom udelenia ceny europoslankyni je fakt, že je naozajstnou, nefalšovanou a autentickou osobnosťou, ktorá robí obrovský kus práce na zlepšenie života ľudí so zdravotným postihnutím.

„Je to pre mňa veľká pocta a ďakujem veľmi pekne za cenu. Táto cena nepatrí však len mne ale celému môjmu tímu, lebo ide o spoločnú prácu,“ povedala Jana Žitňanská. Ako ďalej uviedla, stretnutie s ľuďmi z o.z. Imobilio je pre ňu vždy mimoriadnym zážitkom. „Z týchto ľudí ide kopec pozitívnej energie, radosti, chuti veci pohnúť dopredu. Aj napriek svojmu zdravotnému postihnutiu oni nehovoria o prekážkach ale o výzvach. Nemárnia čas frflaním, ale chcú meniť svet k lepšiemu. A aj ho menia!“

Občianske združenie Imobilio je nezisková, mimovládna organizácia, ktorá sa usiluje o integráciu ťažko telesne postihnutých občanov, zlepšenie kvality ich života a postavenia v spoločnosti.

Podľa zakladateľov občianskeho združenia jednou z najväčších bariér, s ktorými sa telesne postihnutí každodenne stretávajú, sú predsudky a ich vytesňovanie na okraj spoločnosti. Okrem organizovania rôznych aktivít ako Imobilio Cup, ktorý pri hre boccia spája zdravých ako aj zdravotne postihnutých, alebo požičovne kompenzačných pomôcok, sa občianske združenie rozhodlo vybudovať vzdelávacie centrum. Podľa predstaviteľov Imobilia, toto centrum bude pomáhať študentom so zdravotným postihnutím v štúdiu na vysokých školách a zároveň vytvárať priestor pre ich zapojenie do praxe už počas štúdia. Projekt budujú svojpomocne, iba s pomocou dobrovoľníkov, partnerov, bez akýchkoľvek dotácií, štátnych alebo európskych fondov. Ocenenie Veľké srdce si preto tento rok odniesli aj ľudia, ktorí sa do výstavby dobrovoľne zapojili. Stavba sa nachádza na Jamnického ulici v Karlovej Vsi v Bratislave. A hoci je už hrubá stavba centra dokončená, ďalšia pomoc či už materiálna alebo v podobe dobrovoľníckej práce sa určite zíde.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Hlúpy populistický ťah potratmi

O dac

Odporúčame pozrieť

L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Ľudia so zdravotným postihnutím čelia diskriminácii v rôznych oblastiach života, preto je dôležité odstraňovať ich …

Consent choices