zitnanska
Europoslankyňa Jana Žitňanská. PHOTO: © European Union- EP.

Jana Žitňanská: Lieky musia byť dostupné

Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali Európsku komisiu a členské štáty, aby zabezpečili pacientom právo na univerzálny, cenovo dostupný, účinný, bezpečný a včasný prístup k liekom. Poslanci prijali odporúčania na dosiahnutie tohto práva v rámci správy o možnostiach Európskej únie na zlepšenie prístupu k liekom.

Správa, o ktorej poslanci hlasovali dnes v rámci tzv. miniplenárneho zasadnutia v Bruseli, sa zaoberala niekoľkými témami súvisiacimi s prístupom k liekom. Veľmi silnou témou boli nedostatky vo vývoji nových liekov. Členské štáty totiž na opatrenia zamerané na prevenciu a podporu verejného zdravia investujú iba približne 3% svojich rozpočtov a výskumy farmaceutických spoločností sú podľa poslancov často vedené s prevažne komerčným zámerom.  A toto sa podľa správy musí zmeniť.

Farmaceutické spoločnosti, ako aj ostatní aktéri systému zdravotnej starostlivosti si musia uvedomiť svoju spoločnú zodpovednosť. Lieky by totiž nemali byť chápané iba ako predmet obchodu, ale najmä ako nesmierne dôležitá súčasť starostlivosti o zdravie obyvateľov. Obrovský problém je napríklad s liekmi určenými na zriedkavé choroby, či liekmi na pediatrické použitie,“ hovorí europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA, ECR)

V tejto súvislosti poslanci konštatovali, že opatrenia, ktoré členské štáty majú povinnosť uplatňovať na základe nariadenia o liekoch na pediatrické použitie už od roku 2007 nepreukázali účinnosť a nedokázali stimulovať vývoj nových liekov pre deti. Poslanci preto Európsku komisiu vyzvali na preskúmanie prekážok a navrhnutie nových opatrení.

„Pri liekoch určených pre deti evidujeme problémy už veľmi dlho. Hoci súčasná právna úprava zaväzuje farmaceutické spoločnosti u každého vyvíjaného lieku preskúmať aj jeho možné použitie pre deti, v mnohých prípadoch sa tak nedeje. Pritom odborníci sa zhodujú, že aj keď liek nie je účinný pre dospelého pacienta, je možné, že pre deti fungovať bude,“ vysvetľuje europoslankyňa.

S liekmi určenými pre deti úzko súvisí aj problematika liekov na zriedkavé choroby. U detí totiž existuje mnoho druhov zriedkavých ochorení a keďže návratnosť z výskumov nových liekov na zriedkavé choroby je všeobecne nízka, inovácie v tejto oblasti sú na nedostatočnej úrovni. Na potrebu inovácií poukazuje aj kampaň rámci Medzinárodného dňa zriedkavých chorôb, ktorý sa konal dňa 28.2. a ktorého hlavným sloganom bolo „S výskumom sú možnosti neobmedzené“.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

„Európska únia a členské štáty musia začať intenzívnejšie pracovať na stimuloch pre výskum nových liekov. Hoci je pochopiteľné, že vzhľadom na množstvo často veľmi zriedkavých ochorení nie je možné mať špičkové pracoviská vo všetkých členských štátoch, je dôležité zabezpečiť dostupnosť tejto liečby a najmä lepšiu spoluprácu a koordináciu odborníkov v rámci Európskej únie. Práve preto vítam zriadenie Európskych referenčných sietí, ktoré začali fungovať  28.2., na Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Ich hlavným cieľom je vytvoriť takýto kontakt medzi expertmi a umožniť výmenu skúseností o zriedkavých ochoreniach,“ hovorí europoslankyňa.

Ďalšou významnou témou, ktorou sa poslanci zaoberali, bola cenová dostupnosť liekov. Podľa správy je tvorba cien liekov často netransparentná a deje sa „za zatvorenými dverami“. Poslanci preto vyzvali Komisiu, aby dôsledne sledovala nekalé praktiky, ktoré vyúsťujú v umelo vytvorené vysoké ceny liekov. Z ostatných tém správa nevynechala čoraz dôležitejšiu otázku antimikrobiálnej rezistencie, či problém diskriminácie pri poskytovaní a preplácaní cezhraničnej zdravotnej starostlivosti.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices