zitnanska
Europoslankyňa Jana Žitňanská. PHOTO: © European Union- EP.

Jana Žitňanská: Potrebujeme prísnejšie environmentálne štandardy pre palmový olej

Európsky parlament vyzýva Komisiu a členské štáty k okamžitej reakcii na zmenu klímy spôsobenej odlesňovaním tropických lesov. Jednou z príčin devastácie pralesov je narastajúca produkcia palmového oleja, pričom Európska únia je tretím najväčším dovozcom tejto komodity. Vypaľovaním lesov sa vyprodukuje 1,47 gigaton uhlíka ročne, pričom až 49% všetkého odlesňovania pralesov sa uskutočňuje v posledom období nezákonne. 

Palmový olej sa stal celosvetovo najpoužívanejším olejom, čo je podľa návrhu uznesenia Európskeho parlamentu zapríčinené jeho nízkou cenou. Hlavnými odvetviami, ktoré cenovú dostupnosť využívajú, sú energetický a potravinový priemysel. Kvôli masívnemu dopytu po tejto komodite však dochádza k najrýchlejšiemu odlesňovaniu v histórii ľudstva vôbec.

Cieľom návrhu uznesenia, o ktorom bude Európsky parlament hlasovať v utorok, je stanovenie globálnych riešení. Mali by sa na nich podieľať všetci účastníci v dodávateľskom reťazci, vrátane spotrebiteľov. Podľa europoslankyne Jany Žitňanskej (NOVA, ECR) obsahom návrhu nie je snaha bojkotovať všetky výrobky obsahujúce palmový olej, ale napríklad zlepšenie označovania týchto produktov a výlučné uvádzanie na trh certifikovaných olejov. Palmový olej sa nachádza v potravinách, v pracích prostriedkoch, ale aj v rúžoch a inej kozmetike. Častokrát nie je táto zložka na obaloch vôbec uvedená,” hovorí europoslankyňa. Európsky parlament vyzýva všetky členské štáty, aby sa usilovali o dosiahnutie 100%-tného certifikovaného udržateľného palmového oleja do roku 2020. Slovenská republika si môže zobrať príklad z krajín ako Švédsko, Dánsko, alebo Francúzsko, ktoré sa zaviazali už v roku 2015 používať len certifikovaný palmový olej, ktorý prešiel prísnou kontrolou a bol vyrobený bez spôsobenia škody na životnom prostredí,“ dodáva europoslankyňa Jana Žitňanská.

Viac..  Europoslanci prijali prísnejšie ciele emisií CO2 pre nákladné autá a autobusy

Vypaľovaním dažďových pralesov nie je ničená len vzácna fauna a flóra. Podľa Jany Žitňanskej spôsobuje znečistený vzduch aj mnohé ochorenia až predčasné úmrtia miestnych obyvateľov. „Pri tvorbe, ale aj samotnom obhospodarovaní palmových plantáží dochádza často k porušovaniu ľudských práv, vrátane detskej práce, otroctva a diskriminácii domorodých komunít,“ uzatvára europoslankyňa.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices