Jana ZITNANSKA
Europoslankyňa Jana Žitňanská. PHOTO: Kancelária JŽ.

Jana Žitňanská: Ľuďom vo finančnej tiesni musíme pomáhať skôr ako sa dostanú na mizinu

Zadlženosť nielen Slovákov, ale celkovo obyvateľov Európskej únie sa stáva čoraz vážnejším problémom. Nejde pritom iba o problém zadlžených osôb samotných, ale aj ich veriteľov, nakoľko ľudia nie sú schopní svoje záväzky splácať. Na dlhy teda dopláca celá spoločnosť. O tom, že tento problém sa na Slovensku rozrastá, ako aj o tom, čo by sa proti tomu dalo robiť sme sa rozprávali s europoslankyňou Janou Žitňanskou (NOVA, ECR).

Nedávno ste organizovali seminár na tému dlhových problémov pod názvom „Ako sa neutopiť v dlhoch“. Čo vás k tomu inšpirovalo?

Problematike zadlženosti som sa začala venovať už dávnejšie. Primárne ma k tejto téme priviedol rozhovor s právnikom Petrom Hodálom. Hoci vďaka ministerke Lucii Žitňanskej sa v poslednom čase výrazne zmenili podmienky na pomoc zadlženým ľuďom vo vzťahu k exekúciám, zhodli sme sa, že je potrebné ľuďom pomôcť v štádiu, keď sa do finančnej tiesne ešte len dostávajú. Takúto pomoc, respektíve poradenstvo v súčasnosti poskytuje len niekoľko charitatívnych organizácií. A ja by som bola veľmi rada, ak by táto pomoc bola systémová a dostupná pre všetkých, ktorí ju potrebujú. Keďže v mnohých krajinách sú takéto poradenské siete zabehnuté, rozhodla som sa zorganizovať seminár, kde by sme sa o ich činnosti dozvedeli viac a dokázali tie najlepšie skúsenosti dostať aj na Slovensko.

Počas tohto semináru ste sa stretli s viacerými dobrými príkladmi zo zahraničia. Ktorý vás zaujal najviac?

Myslím si, že zaujímavé boli všetky a zo všetkých by sme si mohli zobrať inšpiráciu. Najviac ma však asi zaujala francúzska organizácia Crésus, ktorej pobočku som v Štrasburgu aj navštívila. Táto organizácia má neskutočne prepracovaný model, poskytujú poradenstvo od fázy, kedy sa ešte dá situácia danej osoby bez problémov zachrániť až po tie najzložitejšie prípady, s niekoľkými desiatkami dlhov v štádiu exekúcie. Táto organizácia pracuje najmä na princípe dobrovoľníkov, ktorí sú väčšinou profesionáli z oblasti práva, ekonómie či účtovníctva a okrem vlastného počítačového programu prostredníctvom ktorého identifikujú osoby s finančnými problémami majú aj vlastný poistný systém. Bez problémov sú schopní poskytnúť pomoc aj pre osoby so zdravotným postihnutím či komunikačnými ťažkosťami a ich špecialitou je taktiež vlastné rádio, ktoré poskytuje praktické rady v oblasti financií a zadlženosti. Táto organizácia dokonca vyvinula špeciálnu stolovú hru na finančné vzdelávanie. Malým tajomstvom je, že pokiaľ všetko pôjde dobre, je možné, že túto hru sa nám podarí priniesť aj na Slovensko.

A čo poradňa u našich západných susedov?

Tá bola pre mňa veľmi príjemným prekvapením. S Českou republikou máme spoločnú históriu, ale aj kultúrne rysy a preto nám bola zo všetkých zahraničných prípadov najbližšie. Poradna při finanční tísni funguje za finančnej podpory bánk, ale aj nebankových spoločností, ktoré pôsobia v Českej republike a myslím si, že práve to je kľúč, ktorý by mohol fungovať pri dostatočnej vôli aj na Slovensku. Tieto banky zároveň sledujú klientov, ktorí sa dostanú do problémov a odporučia im pomoc poradne. Dokonalá symbióza.

Vyzerá to však, že ani Slovensko nezaháľa a nedávno vstúpili do účinnosti zmeny v osobnom bankrote a exekúciách. Ako ich hodnotíte?

Rozhodne si myslím, že zmeny v exekučnom poriadku a zákone o konkurze a reštrukturalizácií sú krokom vpred. Osobný bankrot sa stal pre ľudí omnoho dostupnejším  a podľa informácií, ktoré nám počas seminára predniesla riaditeľka Centra právnej pomoci, ľudia túto možnosť už aj začali vo veľkom využívať. Taktiež viem, že zmeny v našich zákonoch sú pozitívne hodnotené aj v zahraničí.

A čo nedávny návrh exekučnej amnestie, ktorý bol už niekoľkokrát spomenutý od rôznych politikov?

Tento návrh má určite svoje pozitíva, pretože v istom okamihu už osobe, ktorá je skutočne veľmi zadlžená, nezostáva žiadne iné riešenie. Práve charitatívne organizácie by vedeli rozprávať o množstve prípadov ľudí, ktorí by svoje dlhy nedokázali splatiť ani za niekoľko životov. A pritom problematickou nie je ani tak samotná dlžná čiastka, ale skôr rôzne úroky, poplatky a pokuty, ktoré sa za tie roky nazbierali do závratných výšok. Pre tieto prípady je exekučná amnestia vhodné riešenie. Ale to, na čo sa musíme v prvom rade zamerať je prevencia. To znamená finančne ľudí vzdelávať, aby robili správne finančné rozhodnutia. Nemenej dôležité sú poradenské centrá, vznik ktorých je v záujme nás všetkých.  Ľudia budú totiž s ich pomocou lepšie vedieť narábať so svojim rozpočtom a vyhnú sa dramatickým situáciám, kedy prichádzajú aj o to, čo nemajú. Taktiež to pomôže veriteľom, lebo budú mať vyššiu šancu, že svoje požičané peniaze ešte niekedy uvidia. A pomôže to aj štátu, ktorý bude mať menej občanov odkázaných na sociálnu pomoc.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

V čom si myslíte, že je na Slovensku najväčší problém?

U nás sa samozrejme nedá zovšeobecniť, že ľudia si berú pôžičky na nepotrebné veci, pretože je množstvo ľudí, ktorí jednoducho nemajú inú možnosť, pretože prišli napríklad o prácu alebo ich zasiahlo náhle úmrtie či ochorenie v rodine. Práve u týchto ľudí je potrebné nastaviť systém úplne inak a zabezpečiť im v prvom rade podporu, aby sa mohli dostať z nepriaznivej finančnej situácie zapríčinenej náhlou udalosťou. Títo ľudia totiž nemajú problém so zlými finančnými rozhodnutiami, ale s tým, že sled udalostí to jednoducho zariadil inak. Problematickou je iná skupina, a to tá, u ktorej je stále silnejšie povedomie, že žiť na dlh je v poriadku. Títo ľudia si nevedia zhodnotiť svoje reálne možnosti a zoberú si napríklad pôžičku na letnú dovolenku či vianočné darčeky. A to sa musí zmeniť. Taktiež je potrebné, aby si uvedomili, že upomienka alebo list od exekútora jednoducho nezmizne, keď ho hodia do smetného koša, ale že nadobudne omnoho väčšie rozmery. Dôležité je taktiež opustiť myšlienku, že vyhľadanie pomoci pri finančných problémoch je zahanbujúce. Ľudia musia prestať svoje problémy skrývať a ignorovať a musia začať vyhľadávať pomoc čo najskôr.

Pracujete v rámci Európskeho parlamentu na niečom, čo by práve pomohlo predchádzať zadlženosti Slovákov?

Práve teraz mám na stole na pripomienkovanie návrh novej smernice o preventívnej reštrukturalizácií a druhej šanci, ktorá je síce zameraná prednostne na podnikateľov, ale je možné ju rozšíriť aj na fyzické osoby. Taktiež som sa v rámci revízie audiovizuálnej smernice snažila presadiť práve obmedzenie reklám na rôzne finančné produkty. Ako sa zhodli aj viacerí rečníci na seminári, veľkým problémom sú reklamy na rýchle pôžičky pre Vianocami. V Holandsku napríklad je zo zákona povinnosť v rámci akejkoľvek reklamy na finančný produkt upozorniť, že požičiavanie peňazí stojí peniaze.

Aké budú Vaše ďalšie kroky v tejto oblasti?

Som rada, že téme sa začal venovať aj poslanec NR SR Miroslav Beblavý, čiže určite budeme spolupracovať, aby sieť poradenských centier vznikla. Aby sme nastavili aj systém včasného varovania, respektíve zadefinovali indikátory, ktoré nám umožnia ľuďom dostávajúcim sa do finančnej tiesne včas pomôcť. A to či už tak ako v iných krajinách v spolupráci s elektrárňami, plynárňami, telekomunikačnými operátormi, ktorí pri druhej nezaplatenej faktúre okrem upomienky pošlú dlžníkovi informácie o možnosti poradiť sa, alebo v spolupráci s úradmi práce. Taktiež sa budeme musieť lepšie pozrieť na finančné produkty, ktoré sú dnes slovenským spotrebiteľom ponúkané a otvoriť vážnu debatu aj o zmene zákona o reklame na tieto produkty. V neposlednom rade sa budeme musieť viac venovať aj finančnému vzdelávaniu na školách ako aj kurzom pre dospelých. Jednoducho musíme viac vsadiť na prevenciu. A hoci som si vedomá, že ani to mnohých ľudí neodradí od zadlženia sa, a brania si nevýhodných pôžičiek, je našou povinnosťou ako spoločnosti urobiť maximum, aby takýchto ľudí bolo čo najmenej.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Jana Žitňanská.

O red

Odporúčame pozrieť

Jana ZITNANSKA

Zásadným rozhodnutím avizovaným premiérom by mohol byť podľa Žitňanskej dovoz vakcíny Sputnik V

Medzi zásadnými rozhodnutiami, ktoré avizoval premiér Igor Matovič (OĽaNO), by mohol byť dovoz ruskej vakcíny …

Consent choices