ZITNANSKA, Jana
Europoslankyňa Jana Žitňanská. PHOTO: © European Union- EP.

Jana Žitňanská: Dúfam, že znížená DPH na elektronické knihy pritiahne ľudí späť k čítaniu

Smernica o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty z roku 2006, ktorá v  súčasnosti upravuje výšku dane z pridanej hodnoty neumožňuje členským štátom, aby aplikovali zníženú DPH na elektronické publikácie. Hoci sa teda znížená sadzba uplatňuje na klasické tlačené knihy či časopisy, výška DPH pre ich elektronické náprotivky zostáva na štandardnej sadzbe minimálne 15%. Práve preto Európska komisia navrhla zmenu smernice, o ktorej poslanci Európskeho parlamentu hlasovali včera počas miniplenárneho zasadnutia v Bruseli.

Až dve tretiny Slovákov si za rok nekúpi ani jedinú knihu. A u detí a mladých ľudí je čítanie knižiek čoraz menej obľúbené, čo je obrovská škoda. Predsa prostredníctvom kníh sa vzdelávame, rozširujeme si slovnú zásobu, alebo sa prenášame do rôznych príbehov a fantázií. A keďže doteraz znížená sadzba DPH platila iba pre tlačené knihy a nie pre ich elektronické alternatívy, včera sme drvivou väčšinou 590 poslancov odhlasovali zmenu v prospech týchto publikácií, hovorí europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA, ECR).

Viac..  P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Nová úprava by tak mala vyrovnať rozdiely, ktoré znevýhodňovali trh s elektronickými publikáciami a stimulovať inovácie.

Dúfam, že znížením dane z pridanej hodnoty na tieto knihy, časopisy či brožúrky oslovíme nielen stálych čitateľov, ale aj mladých ľudí, pre ktorých sú predsa len elektronické výdobytky trošku bližšie a podarí sa nám povzbudiť tvorbu nových diel a pritiahnuť ľudí späť k čítaniu,“ uzatvára europoslankyňa.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices