ZITNANSKA, Jana
Europoslankyňa Jana Žitňanská.PHOTO: © European Union- EP.

Jana Žitňanská: Nikto by nenalial pohár alkoholu malému kojencovi, prečo ale bagatelizujeme keď pije budúca mamička?

Ročne sa na Slovensku podľa odhadov narodí viac ako 200 detí s Fetálnym alkoholovým syndrómom (FAS). Oficiálne sa uvádza, že syndrómom FAS je v USA a v Európe postihnutých približne 1-3 deti na 1000 narodených detí. Je to viac ako napríklad detí s Downovým syndrómom, svalovou dystrofiou, alebo rázštepom chrbtice.

Na rozdiel od iných zdravotných postihnutí, Fetálnemu alkoholovému syndrómu sa dá úplne predísť, ak žena počas tehotenstva vôbec nepije alkohol,“ vysvetľuje europoslankyňa Jana Žitňanská, ktorá sa téme venuje už niekoľko rokov. Ako uvádza, najdôležitejšia je prevencia. Mnohé ženy si neuvedomujú, ako vážne môžu poškodiť svoje dieťatko, keď počas tehotenstva pijú alkohol. Keďže alkohol dokáže prenikať cez placentu, a tak sa dostať do organizmu vyvíjajúceho sa ľudského plodu, ničí mu centrálnu nervovú sústavu a zanecháva nezvratné poškodenia. Preto musíme o tejto téme viac hovoriť, aby sme predišli smutným príbehom detí a výčitkam svedomia mamičiek.“

Europoslankyňa Jana Žitňanská ešte počas pôsobenia v slovenskom parlamente viackrát predložila návrh zákona, ktorý by zaviedol povinnosť označovania fliaš a plechoviek s alkoholickými nápojmi varovným piktogramom s prečiarknutou tehotnou ženou. Nezískal však potrebnú podporu. „Bolo mi ľúto, že poslanci nepodporili tento návrh. O to viac, že už dnes sú na fľašiach či plechovkách napr. recyklačné piktogramy. Je zarážajúce, že kým nám na jednej strane nerobí problém ochrana životného prostredia, s čím samozrejme súhlasím, na ochranu zdravia dieťaťa nejako nemyslíme,“ hovorí europoslankyňa.

Podľa Jany Žitňanskej však už aj to, že tému na pôde parlamentu otvorila, malo svoj zmysel. Postupne sa o nej začalo viac hovoriť a dnes už aj na slovenských výrobkoch nájdeme spomínaný piktogram. Najnovšie ho na svoje výrobky dobrovoľne umiestnil Pavol Martanovič z vinárstva Agropark Modrany. Vinárstvo som založil, lebo mám rád víno. Nielen ho rád s kolegami vyrábam, ale aj pijem. Ako detský lekár si však plne uvedomujem, že nadmerné pitie alkoholických nápojov neprináša nič dobré. Preto naša spoločnosť pristúpila k doplneniu etikety o piktogram s motívom tehotnej ženy. Chceme tým upozorniť, aby sme boli zodpovední v tom, komu naše víno ponúkame.“ Jana Žitňanská s takýmto prístupom výrobcov súhlasí a dodáva, že prostredníctvom piktogramov upozorňujeme nielen budúcu mamičku, ale aj jej okolie na to, aby nehazardovali so zdravím nenarodeného dieťaťa.

ZDROJ: Archív PM
ZDROJ: Archív PM

Podľa odborníkov, ktorí sa deťom s FAS venujú, na Slovensku je ešte stále problém s pomocou týmto deťom. Na jednej strane je málo miest, kde je možné takéto deti diagnostikovať, ale taktiež máme málo špecialistov, ktorí by dokázali s deťmi pracovať. 

Viac..  Europoslanec Peter Pollák: Niektoré plány európskych politikov sú nerealizovateľné

Pracoviská na Slovensku, kde sa robia diagnostiky FAS:

Assistentia, o.z. – Centrum diagnostiky a terapie

Centrum diagnostiky, terapie a prevencie FAS

Komplexnú starostlivosť a poradenstvo rodinám s deťmi s FAS poskytuje napríklad občianske združenie Návrat, ktoré v slovenských mestách organizuje aj rôzne semináre či workshopy. 

jm
Zdroj: nezisková organizácia Návrat

Fetálny alkoholový syndróm nie je zdravotné postihnutie, ktoré by bolo na prvý pohľad vidieť, nakoľko tu ide predovšetkým o nezvratné poškodenie mozgu. Len asi dvadsať percent detí postihnutých FAS má aj fyziognomické zmeny ako dlhá plochá horná pera, zástrčkový nos či krátke očné štrbiny. Podľa stupňa postihnutia vedú následky tohto poškodenia k prejavom ako sú  poruchy pozornosti, pamäte a spánku až po mentálnu retardáciu. Sprievodnými javmi sú aj poruchy správania, poruchy príjimania potravy, citová labilita alebo poruchy učenia, čo podľa zistení v neskoršom veku vedie u týchto ľudí k vysokému percentu drogovo závislých, delikventov či násilníkov,“ hovorí Jana Žitňanská a zároveň dodáva. „Tak, ako by nikto nenalial pohár alkoholu kojencovi, nemali by sme bagatelizovať ani pitie budúcich mamičiek. Bezpečná hranica totiž neexistuje.“ 

Téme prevencie FAS sa poslankyňa Európskeho parlamentu venuje aj v súčasnoti, kedy v spolupráci s kolegami aj z iných členských krajín hľadajú spôsob, ako varovanie o nevhodnosti pitia alkoholu zaviesť prostredníctvom piktogramov a osvetových kampaní do celej EÚ.

O red

Odporúčame pozrieť

nicholsonova

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Kto nepije so mnou, pije proti mne

Posledné prípady Slovákov, ktorí si sadli za volant opití ako dogy a zmrzačili malé deti, …

Consent choices