Zitnanska
Europoslankyňa Jana Žitňanská. PHOTO: © European Union- EP.

Jana Žitňanská: Bezplatné internetové pripojenie pomôže najmä chudobnejším obciam

Poslanci Európskeho parlamentu počas plenárneho zasadnutia odhlasovali zmenu nariadenia o podpore internetového pripojenia v miestnych spoločenstvách. Samotný názov síce nenapovedá žiadnu zásadnú zmenu, ale napriek tomu môže už čoskoro potešiť obyvateľov niekoľkých tisícov európskych miest a obcí.

V rámci tohto nariadenia totiž Európska únia poskytne 120 miliónov eur na vybudovanie a prevádzkovanie bezplatného internetového pripojenia na verejných priestranstvách či v strediskách verejného života, ako sú napríklad knižnice či nemocnice.

Európska únia tak plní jeden zo svojich cieľov, a to dosiahnuť, aby do roku 2020 mali všetci Európania prístup k internetu s rýchlosťou aspoň 30Mb/s. O financie, ktoré budú poskytované napríklad vo forme poukážok, si môžu požiadať členské štáty na základe predložených miestnych projektov. Hoci základným pravidlom na rozdelenie týchto financií by malo byť „kto skôr príde, ten skôr berie“, nariadenie prízvukuje aj potrebu geografickej vyváženosti, čo by mohlo byť výhodné napríklad pre žiadateľov z krajín, kde sa rôzne granty až tak často nedostávajú. Potenciálnych žiadateľov taktiež poteší, že náklady budú vyplácané až do výšky 100%, a teda bez potreby akéhokoľvek spolufinancovania.

Myslím si, že ide o skvelú iniciatívu, ktorá pomôže najmä chudobnejším obciam, ktoré si takéto pripojenie nemôžu dovoliť zaplatiť. Taktiež bude veľmi prospešné pre vzdialené oblasti, ktorým toto pripojenie takpovediac pomôže spojiť sa s okolitým svetom. A to nehovorím o tom, že ľuďom v týchto oblastiach umožní získať digitálne zručnosti, ktoré sú v súčasnosti viac než potrebné,“ hovorí europoslankyňa Jana Žitňanská (EKR, NOVA), ktorá návrh nariadenia podporila.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Keďže však už mnohé mestá a obce bezplatné internetové pripojenie na verejných priestranstvách zaviedli a vytvorením paralelných pripojení by mohla byť narušená hospodárska súťaž, schválené znenie nariadenia si stanovuje podmienku, že tieto mestá, si o európske financie na podporu pripojenia v miestach, kde už existuje, požiadať nemôžu.

Práve táto podmienka presvedčila mnohých mojich kolegov v pléne, aby hlasovali proti návrhu nariadenia. Zdalo sa im nespravodlivé, že mestá a obce, ktoré zaviedli internet na vlastné náklady, budú z tejto možnosti vylúčené. Ja si však myslím, že práve podpora regiónov, ktoré sú menej rozvinuté, je jedným z cieľom Európskej únie. Máme 28 členských štátov, ktoré prešli rozdielnym historickým vývojom a niektoré potrebujú na dosahovanie cieľov EÚ väčšiu, niektoré menšiu pomoc. Myslím si však, že takýmito iniciatívami máme možnosť aspoň trochu rozdiely zmierniť a dúfam, že časť z týchto peňazí podporí aj internetové pripojenie v slovenských mestách a obciach,“ dodáva europoslankyňa.

Prvé výzvy na predkladanie projektov sa podľa webovej stránky Európskej komisie (podstránka iniciatívy WiFi4EU) očakávajú koncom roka 2017 alebo začiatkom roka 2018.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices