Zitnanska
Europoslankyňa Jana Žitňanská. PHOTO: © European Union- EP.

Jana Žitňanská: Bezbariérové priestory by mali byť samozrejmosťou

BRUSEL / Pred Európskym parlamentom v Bruseli protestovali stovky zdravotne ťažko postihnutých ľudí. Na vozíčkoch zablokovali cesty, aby na seba upozornili. Nepáči sa im príliš pomalé prijímanie legislatívy, podľa ktorej by sa im veľmi uľahčil život a napríklad verejné budovy sa stali bezbariérové. 

Do bruselských ulíc vyšli stovky zdravotne ťažko postihnutých, aby dali o sebe vedieť.

“Keď chceme ísť do bankomatov, nedočiahneme. Nemôžeme nastúpiť do mnohých autobusov, nedostaneme sa ani na úrady,”hovorí protestujúca Eleonor.

Toto nie sú iba problémy bruselských ťažko zdravotne postihnutých. Týkajú sa všetkých v celej únii. Zdravotne postihnutých je až 80 miliónov Európanov. Európsky parlament síce legislatívu prijíma, avšak jej uplatnenie v praxi je už druhá vec.

“Teraz sú na rade členské štáty, aby túto smernicu čo najskôr schválili a môžeme ju uplatňovať v praxi,“ myslí si europoslankyňa Monika Smolková.

A to môže trvať aj roky. Zdravotne postihnutí žiadajú, aby ju aj rada prijala jednohlasne. Iba tak vojde prakticky okamžite do platnosti.

“Žiaľ, tá legislatíva ide veľmi pomaly, tie zmeny sú veľmi pomalé a mali by sme v tom pridať, je rok 2017 a podľa mňa by malo byť samozrejmé, aby priestory boli bezbariérové,“ tvrdí ďalšia europoslankyňa Jana Žitňanská.

Viac..  Júlia Navaľná: „Ak chcete poraziť Putina, bojujte s jeho zločineckým gangom"

“My sa často nevieme dostať ani na úrad, sú tam iba schody a žiadny výťah. Nový zákon musí už platiť. Na čo ešte čakáme?” pýta sa protestujúca Nadia Hadad.

Nová smernica hovorí o tom, že nové budovy sa musia prispôsobiť aj pre zdravotne postihnutých. Rovnako aj každá staršia počas významnejšej rekonštrukcie. A kým nebude v platnosti, zdravotne ťažko postihnutí sú odhodlaní bruselské ulice blokovať pravidelne.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Ľudia so zdravotným postihnutím čelia diskriminácii v rôznych oblastiach života, preto je dôležité odstraňovať ich …

Consent choices