Zitnanska

Jana Žitňanská: Európske fondy musíme viac využívať na podporu opatrovateliek

V uplynulom týždni sa na pôde Európskeho parlamentu uskutočnila konferencia, na ktorej predstavitelia Európskej siete zastupujúcej neformálnych opatrovateľov ( Eurocarers) predstavili Bielu knihu o neformálnych opatrovateľoch onkologických pacientov. Ide o súbor opatrení, ktoré by mali zlepšiť situáciu státisícov prevažne žien, ale aj mužov, ktorí sa doma starajú o svojich chorých blízkych. Na konferencii, ktorú organizoval rakúsky europoslanec Heinz Becker (EPP), vystúpila aj europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA, EKR), ktorá sa dlhodobo venuje zlepšeniu situácie neformálnych opatrovateľov.

Ako europoslankyňa uviedla, na Slovensku je približne 58 tisíc neformálnych opatrovateľov, ktorí sa starajú nielen o svojich blízkych trpiacich rakovinou, ale aj o deti so zdravotným postihnutím či starších príbuzných. Napriek tomu, že vykonávajú fyzicky aj psychicky náročnú prácu, dostávajú od štátu len minimálnu podporu.

Tieto mamy, dcéry či partnerky ušetria štátu ročne obrovské množstvo peňazí, na oplátku však dostávajú tak málo, že sa často musia rozhodovať, či si môžu dovoliť kúpiť kvalitnejšie potraviny alebo musia šetriť na lieky, pomôcky či rehabilitačné procedúry pre svojho príbuzného. Nemajú k dispozícii takmer žiadne odľahčovacie služby, ktoré by im umožnili z času na čas si oddýchnuť, ani psychologickú podporu, ktorá by im pomohla vyrovnať sa so stavmi úzkosti, depresiou či vzniknutými rodinnými problémami, priblížila situáciu neformálnych opatrovateľov na Slovensku Jana Žitňanská.

Zitnanska
Konferencia na podporu neformálnych opatrovateľov. PHOTO: Kancelária JŽ.

Ďalší z problémov, na ktoré poukázala europoslankyňa je, že spoločnosť sa na neformálnych ošetrovateľov pozerá tak, ako keby bolo opatrovanie príbuzného ich jediná životná pracovná náplň. Musíme si uvedomiť, že hoci neformálni ošetrovatelia často trávia so svojimi blízkymi ich posledné chvíle života, nie sú to zároveň aj posledné chvíle ich vlastného života,“ zdôraznila Jana Žitňanská.Aj neformálni opatrovatelia budú musieť a chcieť začať v istom momente opäť pracovať a taktiež budú potrebovať finančnú zabezpečenie na dôchodku.“

Jednou z možností, ako túto situáciu vyriešiť, by podľa europoslankyne mohol byť okrem adekvátneho príspevku na opatrovanie aj európsky systém uznávania zručností neformálnych opatrovateľov. S týmto systémom by opatrovatelia mali istotu, že roky, ktoré strávili starostlivosťou o svojich blízkych len tak nezmiznú, ale budú formálne uznané, a teda aj zúročiteľné pri návrate na trh práce. Ako ďalej uviedla, je potrebné, tak ako sa to uvádza aj v záverečných odporúčaniach Bielej knihy, zaviesť spoločnú definíciu „neformálnych opatrovateľov“ na úrovni EÚ, tak aby politiky namierené na ich podporu boli adresnejšie.

Viac..  M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Akékoľvek opatrenia bez finančného krytia sú len pekné slová na papieri. Aj preto by sme mali zvážiť všetky možnosti, ktoré ponúkajú fondy EÚ a využiť tieto prostriedky na podporu neformálnych opatrovateľov či odľahčovacích služieb, „ hovorí Jana Žitňanská.

Medzi ďalšie opatrenia na zlepšenie postavenia neformálnych opatrovateľov Biela kniha uvádza aj umožnenie flexibilnej pracovnej doby, skrátených úväzkov či práce z domu.

Ako na záver konferencie uviedla europoslankyňa Jana Žitňanská, o podpore neformálnych opatrovateľov je možné uvažovať nielen na vnútroštátnej, ale aj na európskej úrovni. Rozhodne je potrebné na tento problém myslieť už teraz, pretože potreba opatrovateľov sa bude so starnutím populácie, výskytom rôznych ochorení či zdravotných postihnutí iba zvyšovať. A dúfam, že aj odporúčania, ktoré boli výsledkom Bielej knihy o neformálnych opatrovateľoch, budú inšpiráciou na postupné zmeny. Pretože neformálni opatrovatelia si zaslúžia, aby sme ich viac podporovali.“

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices