ZITNANSKA, Jana
Europoslankyňa Jana Žitňanská.PHOTO: © European Union- EP.

Jana Žitňanská: Stres na pracovisku, či postupný návrat do zamestnania po chorobe?

Otázky, ktoré musíme začať riešiť aj na Slovensku, upozorňuje europoslankyňa Jana Žitňanská.

Europoslankyňa Jana Žitňanská (Nova, EKR) dnes zorganizovala odborný okrúhly stôl na tému “Ako pomôcť ľuďom po dlhodobej PN, rekonvalescencii a rehabilitácii znovu sa vrátiť na trh práce”. Touto témou sa bude zaoberať v najbližších týždňoch na pôde Európskeho parlamentu, kde predstaví vlastnú legislatívnu správu. Odborníci a zástupcovia vlády dnes diskutovali na tému stratégií pomoci takýmto zamestnancom a príkladov úspešnej praxe.

Zitnanska
PHOTO: Archív JŽ.

V súčasnosti nemáme rozvinuté nástroje, ktoré by umožňovali celostný prístup pri takomto návrate. Je preto najvyšší čas sa ním zaoberať. Naša populácia starne, pribúda civilizačných ochorení a my musíme rozmýšľať nad tým, ako ľudí dlhodobo udržať aktívnych, ako neprichádzať o ich schopnosti, ako zabrániť ich vylúčeniu,” vysvetľuje Žitňanská.

Na diskusii sa zúčastnil aj štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Branislav Ondruš, generálny riaditeľ sekcie zdravia Ministerstva zdravotníctva SR, komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská, Mário Lelovský z Republikovej únie zamestnávateľov, ako aj lekári, odborníci a zástupcovia mimovládnych organizácií, ktoré predstavujú prvé lastovičky pri lepšom uplatňovaní ľudí s dočasným, alebo trvalým zdravotným znevýhodnením.

“Otvorili sme dnes veľa tém, ktoré sa v súčasnosti stávajú čoraz naliehavejšími. Musíme si uvedomiť, že potrebujeme proaktívne riešiť otázky prevencie v otázkach zdravia, nastaviť sa na to, že flexibilná práca a postupný nábeh do práce je praktická možnosť, ako môžu získať zamestnávatelia viac talentu, ale aj to, že viac pozornosti budeme venovať stresu na pracovisku a duševnému zdraviu,” hovorí Jana Žitňanská.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023
Zitnanska
PHOTO: Archív JŽ.

Účastníci okrúhleho stola sa veľmi často zhodli v spôsoboch, ktoré nám pomôžu lepšie začať. Primárna je spolupráca ministerstiev a všetkých zainteresovaných aktérov, zlepšenie komunikácie, debarierizácia pracovísk a menšia byrokracia. Zaujímavým riešením je aj uplatnenie tzv. závodných psychológov, či koučov, ktorí najmä vo veľkých firmách už dnes pomáhajú s mediáciou a riešením aj zdravotných problémov. “Prvé lastovičky sú, teraz musíme rapídne zvýšiť povedomie o nich, ako aj pritlačiť na zákonné riešenia. Som rada, že najlepšie fungujúce európske riešenia návratu do práce budeme mať možnosť odprezentovať aj na Slovensku, uzatvára europoslankyňa.

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices