zitnanska
Europoslankyňa Jana Žitňanská. PHOTO: © European Union- EP.

Jana Žitňanská: Invalidné vozíky by mali byť v nemocniciach dostupnejšie

Stodvadsaťštyri osobných listov. Presne tento počet adresovala europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA, EKR) riaditeľom slovenských nemocníc a zdravotníckych ústavov a centier v rámci výzvy na zabezpečenie dostupnosti invalidných vozíkov pre pacientov na nemocničných parkoviskách alebo pri vstupe do nemocníc. Výzva europoslankyne bola realizovaná od začiatku tohto roka.

©az delta
©az delta

Predstavte si, že prichádzate do nemocnice so svojim príbuzným, ktorý má z náhlych zdravotných príčin zníženú pohyblivosť a potrebujete ho dostať z parkoviska do nemocnice. Musíte príbuzného nechať v aute a po jednotlivých oddeleniach zisťovať, kde je dostupný a hlavne použiteľný invalidný vozík,“ vysvetľuje na úvod europoslankyňa. 

Toto je totiž podľa vyjadrení Asociácie na ochranu práv pacientov, ale aj pacientov samotných, realita v slovenských nemocnicach. Vozíky v nich nie sú často dostupné nielen na parkoviskách, ale ani v príjimacích halách nemocníc a pacienti a ich doprovod musia vozík hľadať po jednotlivých oddeleniach. Problémy asociácia zaznamenáva aj s počtom dostupných invalidných vozíkov, ako aj ich funkčnosťou a čistotou.

Nápad na zrealizovanie výzvy jednotlivým nemocniciam a zariadeniam prišiel po tom, ako som mala možnosť porovnať fungovanie slovenských a zahraničných nemocníc. Po tejto skúsenosti som za pomoci Asociácie na ochranu práv pacientov zisťovala, ako to funguje v slovenských nemocniciach, a aké skúsenosti majú slovenskí pacienti,“ hovorí europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA, EKR).

Mnohé zahraničné nemocnice totiž na rozdiel od tých slovenských umožňujú zapožičanie invalidného vozíka priamo na parkovisku, alebo pri vstupe do nemocnie, a to spôsobom, akým sú u nás riešené napríklad nákupné vozíky v supermarketoch, čiže na niekoľkých miestach na parkoviskách majú dostupné invalidné vozíky, ktoré sú chránené prístreškom, a ktoré si pacienti môžu za symbolickú vratnú zálohu zapožičať. Vozíky sú naviac často k dispozícii v rôznych veľkostiach, aby ich tak bolo možné použiť pre pacientov s rôznymi potrebami.

Viac..  Komisia stanovuje zásady obmedzujúce používanie najškodlivejších chemikálií
©Isala Diaconessenhuis Meppel
©Isala Diaconessenhuis Meppel

Práve na tomto základe následne europoslankyňa zrealizovala výzvu, ktorú zaslala na slovenské nemocnice a zdravotnícke ústavy a zariadenia, a to ako štátne, tak aj súkromné vo všetkých slovenských krajoch. Problémy s dostupnosťou vozíkov podľa odpovedí, ktoré europoslankyňa na svoju výzvu obdržala, vnímajú aj jednotlivé nemocnice, pričom mnohé vyjadrili ochotu takéto vylepšené služby pacientom poskytnúť. Podľa riaditeľov nemocníc je však najväčšou prekážkou zlá finančná situácia, ktorá im momentálne takéto kroky podniknúť nedovoľuje. Viaceré nemocnice však prisľúbili, že sa týmto problémom budú zaoberať a v rámci možností ho budú riešiť.

Samozrejme, že problém nedostupných invalidných vozíkov na parkoviskách nemocníc nie je ani zďaleka najzávažnejším problémom, s ktorým sa nemocnice a pacienti na Slovensku stretávajú. Práve preto si veľmi vážim ústretové odpovede od riaditeľov jednotlivých nemocníc, z ktorých je zrejmá ochota zlú situáciu riešiť. Myslím si totiž, že aj tento malý krok by značne zjednodušil interakciu pacientov a nemocníc a pacienti a ich rodinní príslušníci by tieto zmeny určite uvítali. Zároveň by týmto spôsobom bolo možné využívať aj množstvo vozíkov, ktoré pacienti vracajú späť poisťovniam,a ktoré často končia nevyužívané v skladoch či na úradoch práce, dodáva europoslankyňa.

O red

Odporúčame pozrieť

zdravotne postihnuti

Členské štáty, Komisia a Parlament sa dohodli na podobe Európskeho preukazu ZŤP

V Štrasburgu dnes padla na trialógoch historicky najrýchlejšia dohoda o podobe smernice. Členské štáty EÚ …

Consent choices