figel
Ján Figeľ. PHOTO: Archív JF.

Ján Figeľ: Populizmus ponúka zlé alebo horšie riešenia

Brexit ešte nenastal, a už sa odkladá. Ešte sa neuskutočnil, ale dôsledky už takmer tri roky prináša. Veľká Británia sa zmenila na krajinu rastúcej neistoty a politickej nestability. Premiérka Mayová rieši ťažké dilemy a súvislosti, ktoré si v referende v roku 2016 neželala a za ktoré nehlasovala. Napriek tomu sa od nej očakáva nemožné: dobré riešenie ťažkej, bezprecedentnej dohody v podmienkach názorovo a záujmovo rozdelenej spoločnosti a politiky.

Keď sa vláda Davida Camerona rozhodla v roku 2015 vypísať referendum o zotrvaní Veľkej Británie v Európskej únii, chcela týmto veľmi citlivým nástrojom poraziť populistov strany UKIP okolo Nigela Faragea, ktorí vyzývali na odchod Británie z EÚ. A neváhali na to používať polopravdy a klamstvá. Cameronova iniciatíva zároveň slúžila na vyvolanie tlaku na reformy vnútri EÚ. Konzervatívna strana, politicky podporujúca zotrvanie krajiny v EÚ, však pretaktizovala. Garantovaním referenda ako najsilnejšieho mechanizmu  priamej demokracie síce tromfla hrozbu rastúcich populistov. Zároveň však ublížila touto zbraňou sebe a svojej vláde a vystavila rizikám celú krajinu. Po referende jeho iniciátori a populistickí protagonisti zmizli z politickej scény.

Zatiaľ nevieme, ako dopadne odkladanie brexitu z 29. marca na 30. jún. Ani to však neprinesie hladký koniec politickej a ekonomickej neistoty, oslabovania libry, odchodu medzinárodných firiem a ich zamestnancov a ďalších zmien. Británia so svojou silnou hospodárskou politikou a konkurencieschopnosťou, so zmyslom pre suverenitu a zodpovednosť členských štátov, so svojím vyspelým bezpečnostným a celkovým potenciálom bude v EÚ chýbať. Brexitom strácajú obe strany kanála La Manche. Tešia sa viaceré svetové mocnosti.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Hodnoty a krásy Slovenska v Štrasburgu. VIDEO

Keď som v roku 1992 začínal svoje pôsobenie v SNR, stal som sa spolupredsedom Česko-slovensko-britskej parlamentnej skupiny priateľstva. Bol to výraz osobného vzťahu a záujmu o rozvoj našej spolupráce s Britskými ostrovmi. Preto som rastúci euroskepticizmus a hlavne falošný populizmus namierený proti EÚ vnímal s obavami. Po suverénnom rozhodnutí Britov treba rozchod demokraticky rešpektovať. Vzhľadom na odlišné postoje obyvateľov Škótska a Severného Írska oproti Anglicku a Walesu sa niektorí obávajú pokračovania dezintegrácie. Jej dnes nezamýšľaným dôsledkom môže byť rozdelené Spojené kráľovstvo (DisUnited Kingdom) a Malá Británia (Little Britain) namiesto Veľkej Británie (Great Britain).

Populizmus ponúka lacné a rýchle riešenia. Realita však po čase potvrdzuje, že to nie sú ani lacné, ani rýchle, ani riešenia. Populizmus je extrémne drahý. Má len zlé alebo horšie dôsledky. Cenu za populizmus však platia všetci občania.

Komentár pripravil Ján Figeľ.

O Ján Figeľ

Ján Figeľ je Osobitným vyslancom EÚ pre podporu slobody náboženstva alebo viery vo svete. Je to skúsený slovenský a európsky politik. Pôsobil ako Hlavný vyjednávač pre vstup Slovenska do EU, potom ako prvý slovenský eurokomisár. Bol predsedom KDH (2009 - 16), vicepremiérom a ministrom dopravy, podpredsedom NR SR.

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices