Slovensko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Ekonomika celej únie v prvom kvartáli medziročne klesla o 1,7 %, na Slovensku o 0,5 % stúpla

Hospodárstvo eurozóny sa počas januára až marca medziročne zmenšilo o 1,8 percenta a ekonomika celej Európskej únie oslabila o 1,7 percenta. Medziročný vývoj na Slovensku však bol lepší oproti priemeru za eurozónu aj celú EÚ a hospodárstvo krajiny posilnilo o 0,5 percenta.

V rámci krajín únie, z ktorých boli údaje k dispozícii, to bol tretí najlepší výkon. Viac posilnila iba ekonomika Francúzska (1,5 %) a Litvy (1 %). Najviac medziročne oslabilo hospodárstvo Portugalska (-5,4) %), Španielska (-4,3 %) a Nemecka (-3 %). Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Medzikvartálne hrubý domáci produkt eurozóny v prvom štvrťroku tohto roka podľa sezónne upravených údajov oslabil o 0,6 percenta a hospodárstvo celej Európskej únie sa zmenšilo o 0,4 percenta. Medzikvartálny pokles slovenskej ekonomiky bol počas januára až marca horší v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj celú EÚ, keďže oslabila o 1,8 percenta. Najvýraznejšie medzikvartálne oslabilo hospodárstvo Portugalska (-3,3 %), Lotyšska (-2,6 %) a Nemecka (-1,7 %). Najviac medzikvartálne stúpla ekonomika Rumunska (2,8 %), Bulharska (2,5 %) a Cypru (2 %).

Viac..  ECB údajne zníži odhady inflácie na roky 2024 a 2025

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Ekonomika eurozóny vo 4. štvrťroku stagnovala

Ekonomika eurozóny v poslednom štvrťroku minulého roka zaznamenala v medzikvartálnom porovnaní stagnáciu. Napriek tomu, že …

Consent choices